Politie Amsterdam-Amstelland

Identiteit man bekend
22-1-2003. Gisteren is de identiteit bekend geworden van de eergisteren in het water van de Surinamekade aangetroffen overleden man. Het gaat om een 42-jarige man die woonachtig was in Amsterdam. Vanmiddag heeft sectie op het stoffelijk overschot plaatsgevonden. Deze sectie heeft nog geen uitsluitsel gegeven. Aanrijding tram en auto
22-1-2003. Dinsdagavond rond acht uur raakte een 48-jarige automobiliste uit Amsterdam zwaar gewond bij een aanrijding met een tram op de kruising van de Jan Evertsenstraat en de Vespuccisstraat. Ze wilde bij de Vespuccisstraat linksaf slaan, maar zag waarschijnlijk tram over het hoofd. De brandweer moest de vrouw, die bekneld raakte na het ongeval, bevrijden.

---

Busschauffeur mishandeld

22-1-2003. Gisterochtend werd op de Insulindeweg een 55-jarige buschauffeur van het GVB door een meisje mishandeld. Rond acht uur stapte zij de bus in zonder haar vervoersbewijs goed aan de chauffeur te tonen. Toen de chauffeur haar daarop wees, begon ze te schoppen en te slaan. De man liep hierdoor een gebroken neus op. Hierna verliet het meisje de bus. De bestuurder is naar een ziekenhuis overgebracht.
---

Controle dodehoekspiegel

22-1-2003. Gisterochtend heeft wijkteam Klimopweg samen met surveillanten en specialisten van de ongevallendienst een vrachtwagencontrole gehouden. Op de Cornelis Douwesweg werden ruim honderd vrachtautoÃ's gecontroleerd. Er werd speciale aandacht geschonken aan de dodehoekspiegel. Slechts vier wagens bleken deze speciale spiegel of een vervangende camera/monitor niet aangebracht te hebben. Zij werden daar dan ook voor bekeurd.

Verplicht
Vanaf 1 januari is de dodehoekspiegel of een vervangende camera/beeldscherm verplicht. Bij reguliere zwaar vervoercontroles wordt daarop extra gecontroleerd. Gisterochtend bleek dat veel chauffeurs wel spiegels hebben aangebracht maar dat ze niet goed afgesteld staan.

Advies
Een advies voor voetgangers, fietsers en bromfietsers: blijf altijd goed opletten als u naast een vrachtwagen staat. Als u vanuit uw positie via de spiegels de chauffeur kan zien, dan kan hij u ook zien. Het is bij kruisingen en afslaande vrachtautoÃ's verstandiger om achter de vrachtwagen te blijven of er ruim voor zodat u in het zicht staat van de chauffeur.

---

Harde kern naar Den Engh

22-1-2003. Gisterochtend is weer een lichting (12 jongens van ongeveer zestien jaar) van de harde kern jeugd overgebracht naar de rijksinrichting Den Engh in Den Dolder.

Elf van deze jongens zaten in huizen van bewaring of jeugdinstellingen. Zij zijn door een civiele maatregel van de kinderrechter geplaatst naar Den Engh. De twaalfde jongen is uit huis geplaatst.

Regime
In de eerste tijd dat ze in Den Engh zijn, moeten de jongens afstand doen van al hun persoonlijke bezittingen waaronder hun gsm. Ze krijgen uniforme werkkleding uitgereikt. Het wordt heel duidelijk gemaakt dat het hier om de laatste herkansing gaat. De kern van het project is niet straffen maar heropvoeden. De eerste periode staat in het teken van normen, waarden, teambuilding, veel theorie en sport. Na deze periode gaat de ploeg naar een boot. Ook hier is een strak regime van kracht net als in het internaat. Tijdens hun verblijf op het schip volgen de jongens een opleiding tot bijvoorbeeld matroos, duiker, lasser, scheepskok of monteur. Aan het einde van dit programma zal passend werk voor hen gezocht worden.
Overval winkel

15-1-2003. Gistermiddag werd een winkel aan de Amstel overvallen. Hierbij raakte niemand gewond. Even voor drie uur kwam de overvaller de zaak binnen, bedreigde de winkelmedewerkster met een mes en eiste geld. Op dat moment waren alleen het personeelslid en een klant in de winkel aanwezig. Nadat de rover een onbekend geldbedrag had buitgemaakt, vluchtte hij de winkel uit in de richting van het Muntplein.

Signalement

blank uiterlijk

ongeveer 175 centimeter lang

leeftijd tussen de 25 en 30 jaar

kort, golvend, donkerblond haar

Hij droeg:

een crèmekleurige broek

een kort zwart lederen jack tot op de heupen

en hij had oordopjes van een walkman in.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via (020) 559 2321

---

Overval kledingzaak

20-1-2003. Vrijdagmiddag vond een gewapende overval plaats op een kledingwinkel aan de Albert Cuypstraat. Rond zes uur kwamen twee gemaskerde mannen de winkel binnen. Op dat moment waren drie personeelsleden in de zaak aanwezig. De overvallers bedreigden de medewerkers met een vuurwapen en eisten geld. Daarna verdwenen zij spoorloos.

---

Overval tankstation

20-1-2003. Vrijdagavond rond acht uur werd een gewapende overval gepleegd op een tankstation aan de Burgemeester Fokstraat. De gewapende en gemaskerde overvaller kwam de zaak binnen op het moment dat er geen klanten waren. Hij richtte een vuurwapen op de drie aanwezige medewerkers en eiste geld. Eén van de personeelsleden gaf de dader een onbekend geldbedrag, waarna de overvaller de zaak uitrende. Hij vluchtte in de richting van de Bertus van der Grouwstraat en is sindsdien spoorloos.

---


Administratief talent gezocht
21-1-2003. Ben je een administratief talent? Dan hebben we de baan voor jou. Klik snel door naar onze vacatures.
Auto op zijn kant
22-1-2003. Vannacht rond twee uur heeft een eenzijdig ongeval plaatsgevonden op de kruising Van Leijenberghlaan/ Van Nijenrodeweg. Een 40-jarige bestuurder raakt met zijn auto van de weg, waarna de wagen op zijn kant kwam te liggen. De man raakte beklemd en moest door de hulpdiensten worden bevrijd. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht waar hij ter observatie is opgenomen. Omdat de man naar alcohol rook, werd in het ziekenhuis bloed afgenomen. Hieruit bleek dat de man te veel op had. Hij is hierop formeel aangehouden en moest tevens zijn rijbewijs inleveren.
Vanavond in Ter Plaatse
22-1-2003. Vandaag vragen wij uw aandacht voor een vermoedelijk gestolen horloge. Kijk voor meer informatie op onze assistentie-pagina of surf naar Ter Plaatse.

---
Gezocht: VBO/VMBO'ers
20-1-2003. Heb je een VBO B-diploma/VMBO-niveau 2 of minimaal MAVO 3 met drie jaar werkervaring en wil je graag aan de slag bij de politie? Klik dan snel door naar de functie van operationeel assistent.
---
Doden bij overval hotel
7-1-2003. Maandag 6 januari heeft Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de geweldadige overval maandag 30 december op een hotel aan de Leidsekade waarbij twee slachtoffers vielen.
Lees hier meer.

---

Winteroffensief woninginbraken

10-1-2003. De Politie Amsterdam-Amstelland is een winteroffensief tegen woninginbraken begonnen. Van december tot en met maart worden in de hele regio acties gehouden om het aantal inbraken terug te dringen. Het is bekend dat er in deze donkere maanden doorgaans meer wordt ingebroken dan in andere perioden. De politie wil op deze manier de trend breken.

Lees meer.

---

Preventief fouilleren

27-11-2002. Vanaf 20 november mag de politie ook in Amsterdam gebruik maken van preventief fouilleren om wapenbezit en -gebruik tegen te gaan. Maar wat betekent dat nu precies voor u? Wij hebben voor u een korte samenvatting gemaakt over het hoe, wat en waarom van preventief fouilleren.