Ingezonden persbericht


AAN DE REDACTIE BINNENLAND/ECONOMIE

Een nieuw wettelijk erfrechtsysteem vanaf 2003: bijgaand ontvangt u een door ons verzorgd artikel. Als u vragen hebt, neemt u dan gerust contact met ons op. Onderaan dit bericht vindt u de Netwerk Notarissen-kantoren in uw regio; u kunt een ondertekening opnemen van het Netwerk Notarissen-kantoor (of kantoren) dat hiervoor op grond van het verspreidingsgebied in aanmerking komt.

Voogdijregeling belangrijk voor kind èn vermogen

Wat geldt voor alle overige bepalingen in een testament, geldt zeker ook voor een voogdijvoorziening: u pakt het heft in eigen hand en neemt uw verantwoordelijkheid. Als u tenslotte zelf al niet kunt bepalen wie de zorg van uw minderjarige kinderen op zich moet nemen als beide ouders zijn overleden, hoe zou een rechter dat moeten vaststellen? Je moet er niet aan denken dat hierover getouwtrek komt tussen twee families, de Raad voor de Kinderbescherming en de rechter. De kantoren van Netwerk Notarissen informeren u.

Voor mensen met minderjarige kinderen is het belangrijk om stil te staan bij de vraag wat er met de kinderen gebeurt als zij er niet meer zijn. Bij gehuwden oefenen de ouders gezamenlijk het ouderlijk gezag uit. Als een van beiden overlijdt, krijgt de ander automatisch het ouderlijk gezag. Als de ander vervolgens ook overlijdt (of als de ouders tegelijkertijd overlijden), benoemt de rechter een voogd over de kinderen, tenzij de ouders in een testament zelf al een voogd hebben benoemd. Door zo'n voogdbenoeming is de rol van de rechter uitgespeeld; de ouders hebben dwingend bepaald bij wie hun kinderen terechtkomen. Desgewenst kunnen ook gezamenlijke voogden worden aangewezen.

Anders dan vaak wordt gedacht heeft het voogdijschap in eerste instantie vooral betrekking op vermogensbeheer. Pas in tweede instantie bepaalt de wet dat de voogd ervoor moet zorgen dat de kinderen worden verzorgd en opgevoed. Omdat de voogd dat niet zelf behoeft te doen, wordt vaak in testamenten de voogd gevraagd de opvoeding en verzorging op zich te nemen. Vaak, maar niet altijd.

Als u een zeer complex vermogen heeft, is het wellicht verstandig om een accountant, advocaat of goede vriend als voogd (dus vermogensbeheerder) te benoemen. U kunt in dat geval de vermogensbeheerder opdragen om de verzorging van de kinderen toe te vertrouwen aan iemand anders, die ook door u is aangewezen. Immers een expert op het gebied van vermogensbeheer hoeft niet tegelijkertijd ook een uitstekend opvoeder te zijn. En omgekeerd.

Wij voeren samen met de overige 100 kantoren van Netwerk Notarissen een actie waarin de gevolgen van het nieuwe erfrecht en de mogelijkheden die het u biedt, onder uw aandacht worden gebracht. Meer informatie en de inhoud van de actie vindt u op onze kantoorsite: www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris. U mag ook bellen.

Auteur:

Niels van de Griend (notaris Van Elten Van de Griend Netwerk Notarissen te Weesp)