Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de

Tweede Kamer de Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR DEN HAAG

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

- FM 2003-00008 M

Onderwerp

Tegenmaatregelen FATF

Mede namens mijn ambtgenoot van Justitie deel ik u het volgende mee.

Zoals ik u in mijn vorige brief (FM 2002-1414M) bericht heb, heeft de Financial Action Task Force on money laundering (FATF) tijdens haar najaarsvergadering te Parijs besloten tegenmaatregelen te treffen tegen Oekraïne en Nigeria indien deze niet voor 15 december 2002 bepaalde aangewezen delen van de wetgeving zouden herzien.

Inmiddels is de termijn voor beide landen verstreken en hebben de leden van de FATF besloten voorlopig geen tegenmaatregelen tegen Nigeria, doch wel tegen Oekraïne te treffen.

Nigeria heeft op 14 december 2002 een aantal van de gevraagde verbeteringen in de anti-witwaswetgeving doorgevoerd, waardoor tegenmaatregelen voorlopig zijn voorkomen. De nieuwe wetgeving voldoet echter nog niet volledig aan de eisen van de FATF, zodat het land blijft staan op de lijst van Non Co-operative Countries or Territories (NCCTs). De status van Nigeria zal, tegelijk met de status van de overige NCCT-landen, tijdens de volgende vergadering van de FATF in februari 2003 wederom ter sprake komen.

Oekraïne heeft in december 2002 anti-witwaswetgeving ingevoerd die door de European Review Group van de FATF op kernpunten als onvoldoende is bestempeld. Tijdens de volgende vergadering van de FATF in februari 2003 zal de situatie in Oekraïne opnieuw beoordeeld worden. Oekraïne is exact op de hoogte van de eisen van de FATF. Voldoet het hieraan, dan zullen de tegenmaatregelen onmiddellijk ingetrokken kunnen worden.

De FATF heeft de volgende vier tegenmaatregelen geïdentificeerd die door de leden getroffen kunnen worden:

1. Identificatieverplichtingen bij transacties en financiële diensten met instellingen uit NCCT-landen en hun onderdanen (in Nederland via de Wet Identificatie bij Dienstverlening, WID).

2. Verhoogde aandacht voor rapportering van transacties met NCCT-landen en instellingen of onderdanen uit NCCT landen (in Nederland via de Wet MOT).

3. Bij de vestiging van dochterondernemingen van banken uit NCCT-landen in Nederland dient de toezichthouder het feit dat deze bank haar hoofdzetel heeft in een NCCT-land te betrekken bij haar vergunningsbeslissing (in Nederland door DNB).

4. Niet financiële sectoren waarschuwen dat bij het zaken doen met bedrijven uit NCCT landen het gevaar van witwassen aanwezig is (in Nederland door middel van brieven aan het Parlement, de toezichthouders en persberichten).

Ik wil er graag op wijzen dat Nederland deze vier tegenmaatregelen treft tegen alle landen die op de zwarte lijst van de FATF zijn opgenomen. Deze lijst bestaat thans uit de volgende 11 landen: de Cook eilanden, Egypte, de Filippijnen, Grenada, Guatemala, Indonesië, Myanmar, Nauru, Nigeria, Oekraïne en St. Vincent en de Grenadines. Overigens is het doel van de tegenmaatregelen het beschermen van de integriteit van het financiële stelsel van de FATF-landen.

Nederland blijft in internationaal verband hameren op stringent beleid tegen landen die niet willen voldoen aan de overeengekomen standaarden in de FATF. Deze landen zijn een bedreiging voor de integriteit van het internationale financieel systeem. De gevolgen hiervan zijn niet alleen voelbaar bij de (her)financiering van criminele activiteiten, maar ook bij de financiering van terrorisme.

DE MINISTER VAN FINANCIËN,