Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-015

Den Haag, 22 januari 2003

Anti-witwasorganisatie neemt maatregelen tegen Oekraïne

De landen van de Financial Action Task Force on money laundering (FATF) hebben besloten tegenmaatregelen te treffen tegen Oekraïne. Nigeria stond ook op de nominatie voor tegenmaatregelen, maar daarvan is op dit moment afgezien omdat een aantal van de door de FATF gevraagde verbeteringen in de anti-witwaswetgeving zijn doorgevoerd. Nigeria en Oekraïne staan beide op de zwarte lijst van de FATF van NCCT-landen (Non Co-operative Countries or Territories). Minister Hoogervorst heeft vandaag hierover de Kamer geïnformeerd.

Oekraïne heeft in december 2002 anti-witwaswetgeving ingevoerd die door de European Review Group van de FATF op kernpunten als onvoldoende is bestempeld. Tijdens de volgende vergadering van de FATF in februari 2003 zal de situatie in Oekraïne opnieuw beoordeeld worden. Oekraïne is exact op de hoogte van de eisen van de FATF. Voldoet het hieraan, dan zullen de tegenmaatregelen onmiddellijk ingetrokken kunnen worden.

Nigeria krijgt geen tegenmaatregelen, maar blijft wel op de zwarte lijst van NCCT-landen staan, omdat de nieuwe wetgeving nog niet volledig aan de FATF-eisen voldoet. De status van Nigeria zal, tegelijk met de status van de overige NCCT-landen, tijdens de volgende vergadering van de FATF in februari 2003 wederom ter sprake komen.

Als tegenmaatregelen kunnen leden van de FATF:


· een verzwaarde identificatieplicht instellen bij transacties met instellingen uit NCCT-landen;

· extra aandacht schenken aan een NCCT-land bij meldingen van ongebruikelijke transacties;

· het afkomstig zijn uit een NCCT-land laten meewegen bij de beslissing over een vestigingsvergunning voor banken uit een dergelijk land;

· het publiek waarschuwen dat bij het zaken doen met bedrijven uit NCCT-landen het gevaar van witwassen aanwezig is.
Naast Oekraïne is Nauru het enige andere NCCT-land dat verplicht tegenmaatregelen opgelegd heeft gekregen (sinds november 2001). Extra waakzaamheid is bij het zaken doen met deze twee landen geboden.

Deze tegenmaatregelen zijn gericht op de bescherming van de integriteit van het financiële stelsel van de FATF-landen. Omdat bij alle NCCT-landen geldt dat bij het doen van zaken het gevaar van witwassen aanwezig is, treft Nederland treft al deze tegenmaatregelen tegen de al deze landen en niet alleen tegen Nauru en Oekraïne. De NCCT-lijst bestaat op dit moment uit de volgende 11 landen: de Cook eilanden, Egypte, de Filippijnen, Grenada, Guatemala, Indonesië, Myanmar, Nauru, Nigeria, Oekraïne en St. Vincent en de Grenadines.

Brief aan Kamer: http://www.minfin.nl/fm03-8.doc