Universiteit van Amsterdam


Persbericht

nr: 10

woensdag 22 januari 2003

Greetje van den Bergh niet in de markt voor nieuw college UvA-HvA

Greetje van den Bergh, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, ambieert geen volgende termijn als universiteitsbestuurder. Van den Bergh zal daarom per 1 februari 2003 haar taken overdragen. De verwachting is dat de samenstelling van het nieuwe gezamenlijke college van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) binnen enkele weken rond is.

Drs. Greetje van den Bergh trad op 1 oktober 1999 aan als lid van het CvB van de UvA, met als aandachtsgebieden onder andere onderwijsvernieuwing, personeelsbeleid en Human Resources Management, en strategisch informatiebeleid. Onder haar leiding is de UvA onder meer overgegaan op een nieuw promovendistelsel en is een begin gemaakt met het versneld aannemen van jonge onderzoekers om het aankomende vertrek van pensioengerechtigde wetenschappers op te vangen. Ook coördineerde zij het samenwerkingsverband met de Vrije Universiteit inzake de gezamenlijke bètamasters en was zij voorzitter van de verkenningscommissie die de samenwerking met de Universiteit Utrecht (UU) voorbereidde. UU en UvA hebben deze week bekendgemaakt dat zij vanaf september 2003 samen nieuwe op 'Europa' gerichte masterprogramma's gaan aanbieden met aantrekkelijke beroepsperspectieven.

Van den Bergh heeft in zeer kleine kring al eerder laten weten geen volgende termijn als bestuurder in het nieuwe gezamenlijk college van UvA en HvA te ambiëren. Van den Bergh: 'Ik heb binnen de UvA met hart en ziel gewerkt aan onder meer een modern Human Resources Management en de onderwijsvernieuwing, en ook een heel aardig deel van mijn doelstellingen kunnen realiseren. Daar kijk ik met veel genoegen op terug. Maar ik heb ook ambities in andere richting. Nu de medezeggenschapsraden van de HvA en UvA hebben ingestemd met de vorming van één gezamenlijk college, staat niets een gezamenlijk bestuur van beide onderwijsinstellingen nog in de weg. Dat is een goed moment om mijn vertrek aan te kondigen.'

Van den Bergh heeft op dit moment al vergevorderde plannen voor een passend vervolg van haar loopbaan. Zij zal bij de UvA een aantal lopende projecten afronden om voor een goede overdracht te zorgen.