Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

22 januari 2003

Eredoctoraat voor dr. Enrique Iglesias, President Inter-American Development Bank

Instelling Prins Claus Chair in Development and Equity

Eredoctoraat
De President van de Inter-American Development Bank (www.iadb.org), dr. Enrique V. Iglesias, ontvangt op 6 maart tijdens een speciale academische zitting een eredoctoraat in de Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Iglesias heeft een grote reputatie in de financiering van ontwikkeling van het Latijns-Amerikaanse continent. Hij is een veelzijdige en gedreven persoonlijkheid. In zijn indrukwekkende loopbaan is dr. Iglesias steeds gericht geweest op de aansluiting van economie en bestuur met het maatschappelijke middenveld. Voortdurend zoekt hij naar verbinding van economische ontwikkeling met sociale rechtvaardigheid. De Universiteit Utrecht verleent het eredoctoraat mede in het licht van het 50-jarig bestaan van het Institute for Social Studies in Den Haag, en benadrukt daarmee de hechte samenwerking tussen de Universiteit en het Institute of Social Studies. Erepromotores zijn prof.dr.mr. B. de Gaay Fortman (emeritus hoogleraar politieke economie bij het ISS en tevens hoogleraar politieke economie van de mensenrechten in Utrecht) en prof. dr. P.P. de Gijsel (hoogleraar algemene economie in Utrecht).

Prins Claus Chair
Tijdens deze speciale academische zitting zullen de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies (ISS) de Prins Claus Chair in Development and Equity instellen. De Prins Claus Chair is een wisselleerstoel op het terrein van de ontwikkelingssamenwerking: elk jaar bekleedt een andere wetenschapper de leerstoel. Uitmuntende, jonge wetenschappers uit Afrika, Azië of Latijns-Amerika komen in aanmerking. Universiteit en ISS benoemen om de beurt. Een Board of Trustees bereidt de benoeming voor. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is voorzitter van de Board, vice-voorzitter prof.dr.mr. B. de Gaay Fortman, leden zijn de rectores magnifici van UU en ISS resp. prof.dr. W.H. Gispen en prof.dr J.B. Opschoor.

Universiteit Utrecht en ISS willen met het instellen van de leerstoel het onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen. Zij zijn vereerd dat Hare Majesteit de Koningin toestemming heeft verleend de naam van ZKH Prins Claus aan deze leerstoel te verbinden.

Met de toekenning van dit eredoctoraat en met de instelling van de Prins Claus Chair geeft de academische gemeenschap van de Universiteit Utrecht en het ISS blijk van haar grote respect en waardering voor de persoon van Prins Claus, zijn werk, en zijn inzet voor en gezag op het terrein van een evenwichtige ontwikkeling in de wereld.

Informatie voor de media:
De uitreiking van het eredoctoraat en de instelling van de leerstoel geschieden tijdens een speciale academische zitting in de Domkerk in Utrecht op 6 maart as. Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden hebben te kennen gegeven de bijeenkomst te zullen bijwonen. Aanvang 15.45 uur. Vertegenwoordigers van de media kunnen de bijeenkomst bijwonen.

Accreditatie (tot uiterlijk woensdag 5 maart, 12.00 uur), Rijksvoorlichtingsdienst, Afdeling Pers en Publiciteit, Tel: (070) 356 4142, fax: (070) 356 4684

Meer informatie:Universiteit Utrecht, Joop Kessels, (030) 253 4477