Ingezonden persbericht

Unisys rapporteert sterk vierde kwartaal 2002 en fiscaal 2002

Bedrijf behaalt ruimschoots omzetdoelstelling voor fiscaal jaar 2002

Schiphol-Rijk, 22 januari 2003 - Unisys heeft een sterke groei in de winst per aandeel gerealiseerd in het vierde kwartaal van 2002 en in geheel 2002. Het bedrijf rapporteerde tevens een betere cashflow dan verwacht in het vierde kwartaal en voorziet dubbele groeicijfers voor de winst per aandeel in 2003.

In het vierde kwartaal van 2002 steeg de nettowinst naar 89,1 miljoen dollar of 27 dollarcent per aandeel. In hetzelfde kwartaal van 2001 was er een nettoverlies van 169,4 miljoen dollar of 53 dollarcent per aandeel, inclusief een voorziening voor belastingen van 276,3 miljoen dollar voor een kostenreductieprogramma. Exclusief deze voorziening bedroeg de nettowinst in het vierde kwartaal van 2001 34,4 miljoen dollar of 11 dollarcent per aandeel. De 27 dollarcent winst per aandeel in het vierde kwartaal van 2002 betekent een toename van 145 procent ten opzichte van de 11 dollarcent - vóór voorzieningen - van 2001. De omzet in het vierde kwartaal van 2002 kwam uit op 1,55 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal van 2001 werd nagenoeg dezelfde omzet geboekt. Valuta had een positieve invloed op de omzet in het kwartaal van één procentpunt doordat de dollar zwakker werd ten opzichte van andere belangrijke wereldwijde valuta.

Voor geheel 2002 bedroeg de nettowinst 223,0 miljoen dollar of 69 dollarcent per aandeel. In geheel 2001 werd een verlies genoteerd van 67,1 miljoen dollar of 21 dollarcent per aandeel. Dat was inclusief de voorziening voor een kostenreductieprogramma en een extra voorziening van 17,2 miljoen dollar voor het vervroegd aflossen van schulden. Exclusief deze voorzieningen bedroeg de nettowinst in 2001 153,9 miljoen dollar of 48 dollarcent per aandeel. De winst per aandeel van 69 dollarcent in 2002 betekent een stijging van 44 procent ten opzichte van de 48 dollarcent winst per aandeel - vóór voorzieningen - in 2001 en viel binnen de doelstellingen van 67 - 70 dollarcent per aandeel voor 2002. De omzet in geheel 2002 liep met zeven procent terug en kwam uit op 5,61 miljard dollar tegen 6,02 miljard dollar in 2001.

NB: in de volgende vergelijkingen met de resultaten van een jaar geleden zijn de voorzieningen van het vierde kwartaal van 2001 niet betrokken. Larry Weinbach, bestuursvoorzitter en CEO van Unisys: "Wij sloten een succesvol kwartaal en jaar af. Onze omzet groeide significant en in het vierde kwartaal van 2002 werd een operationele marge van 9,7 procent gerealiseerd, een verdubbeling ten opzichte van het vierde kwartaal van 2001. Oorzaak was de sterke verbetering in de operationele marge binnen de dienstverlening, die steeg van drie procent in het vierde kwartaal van 2001 naar 7,1 procent in het vierde kwartaal van 2002. Onze technologietak liet tevens solide prestaties zien in het vierde kwartaal met een operationele marge van 15,7 procent - een toename van meer dan vijf procentpunten ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar eerder. We realiseerden tevens een cashflow van 255 miljoen dollar uit bedrijfsactiviteiten in het vierde kwartaal en sloten een aantal langetermijnservicecontracten. Wij wisten dit te realiseren in een nog steeds moeilijke economische omgeving waarin de IT-bestedingen aanmerkelijk terugliepen, en dat is te danken aan de inzet en expertise van onze medewerkers wereldwijd."

"Wij startten 2002 met een duidelijk doel: onze winstmarge en winst per aandeel aanzienlijk te verhogen. Wij bereikten dit doel door ons sterk te richten op de zakelijke mogelijkheden die we zoeken in de markt. Onze end-to-end-bedrijfsstrategie levert resultaat op", aldus Weinbach.

"Wat minstens zo belangrijk is, is dat onze strategie de markt overtuigt", zegt Weinbach. "Wij tekenden in het vierde kwartaal van 2002 voor bijna 800 miljoen dollar aan langetermijnservicecontracten voor outsourcing en managed infrastructure-dienstverlening."

Grote langetermijnservicecontracten in het vierde kwartaal waren onder andere:
* een Business Process Outsourcing-contract (BPO) voor zeven jaar met Washington Mutual, een van de grootste financiële dienstverleners in de Verenigde Staten en een nieuwe klant van Unisys. Unisys zal de chequeverwerking van Mutual hosten en beheren op basis van image-based technologie;
* een BPO-contract voor zeven jaar met RAMS Home Loans, de op een na grootste hypotheekverstrekker van Australië, waarvoor Unisys het beheer van de hypotheekverwerking zal verzorgen;
* een contract voor zeven jaar voor chequeverwerking met Mayan Banking Berhad (Maybank), de grootste financiële dienstverlener van Maleisië;
* een driejarig contract met het Beierse ministerie van Justitie voor het leveren van managed infrastructure-diensten voor de ondersteuning van meer dan 12.000 eindgebruikers op 200 locaties.
"Deze overeenkomsten - waarvan drie gesloten zijn met nieuwe klanten - kwamen tot stand in een moeilijke markt. Zij zijn het meest overtuigende bewijs dat Unisys het juiste aanbod heeft en dat klanten de waarde herkennen, die Unisys hen kan brengen", aldus Weinbach.

Unisys rapporteerde een omzetgroei in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal van 2002 van acht procent, naar 717 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat 664 miljoen dollar. De omzet in internationale markten nam af met zes procent, naar 836 miljoen dollar. Een jaar geleden was dat 893 miljoen dollar. Belangrijkste oorzaak was de economische zwakte in Latijns-Amerika en Europa.

Unisys rapporteerde over het vierde kwartaal van 2002 een brutowinstmarge van 31,7 procent. Een jaar geleden was dat 28,4 procent. De winstmarge uit bedrijfsactiviteiten verdubbelde van 4,8 procent een jaar geleden naar 9,7 procent. Dat was te danken aan de focus op activiteiten met toegevoegde waarde en scherpe kostenbeheersing. De algemene kosten daalden met tien procent in het vierde kwartaal van 2002 ten opzichte van een jaar gelden. De algemene kosten maakten 16,7 procent uit van de totale omzet in het vierde kwartaal.

Over Unisys
Unisys is wereldwijd actief in diensten en oplossingen op het gebied van informatietechnologie. Ruim 37.000 medewerkers in meer dan 100 landen helpen klanten bij het inspelen op marktkansen en het succesvol opereren in de wereldwijde economie. Het bedrijf biedt een breed portfolio van zakelijke oplossingen, dat gesteund wordt door expertise in consulting, systeemintegratie, outsourcing, network services en beveiliging. Het portfolio wordt gecompleteerd door hoogwaardige servertechnologie en gerelateerde oplossingen. Unisys is actief in verschillende verticale markten, waaronder financiële dienstverlening, transport, telecommunicatie, media, industrie en publieke sector. Het hoofdkantoor van Unisys is gevestigd in Blue Bell, Pennsylvania. Meer informatie is beschikbaar op www.unisys.com.

###