ChristenUnie


ChristenUnie: Actie collectebus slaat aan Woensdag 22 Januari 2003 - 11:32

DEN HAAG - Het initiatief van lijsttrekker Rouvoet van de ChristenUnie om woensdag in de stemlokalen collectebussen te plaatsen voor hongerend Afrika slaat aan, aldus een woordvoerder van de partij. Hij meldt dat de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht er in elk geval toe over zijn gegaan. Zo bereik je al een aanzienlijk deel van de bevolking.

In Amsterdam rees woensdagmorgen om een uur of tien wel een probleem: in diverse stemlokalen waren de collectebusjes al vol. Dat is toch een signaal dat de actie een succes is, aldus de
ChristenUnie-woordvoerder. Daarbij gaat het niet primair om de ChristenUnie. Ook uit een gemeente als Uden, waar wij niet vertegenwoordigd zijn, kregen we heel positieve reacties. In Utrecht hielpen studentenverenigingen mee de collectebussen te verspreiden.

Een compleet beeld is moeilijk te schetsen, omdat het aan de gemeenten zelf is om wel of niet collectebussen in het stemlokaal toe te staan. Collecteren in een stemlokaal is alleen mogelijk met een vergunning.

Sommige gemeenten, zoals Apeldoorn, staan het plaatsen van collectebussen in het stemlokaal niet toe. Het zou een precedentwerking geven voor alle mogelijke soorten acties in de toekomst. Sommige burgemeesters stellen dat het de neutraliteit van het stemlokaal doorbreekt. De ChristenUnie: Elke gemeente is natuurlijk vrij om te doen of laten wat zij zelf wil. Ons gaat het erom dat er aan het eind van deze campagne toch nog aandacht is voor hongerend Afrika. Die aandacht is een feit, ook als een aantal gemeenten uiteindelijk geen toestemming geeft tot collecteren.

Lijsttrekker Rouvoet lanceerde zijn idee begin deze week. In de wet staat niet met zoveel woorden dat in een stemlokaal alleen gestemd mag worden en dus ook niet dat er niet gecollecteerd mag worden. Wel bepaalt de Kieswet dat in stemlokalen de orde niet mag worden verstoord en dat de voortgang van de zitting niet mag worden belemmerd.

De actie richt zich op de hongersnoden in landen als Ethiopië, Eritrea, Somalië, Angola, Malawi en Zambia.

---