Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

22-01-2003
KVO peilt draagvlak voor dorpsraden

De 'leefbaarheidsgroep' van de Alphense afdeling van de Katholieke Vrouwenorganisatie (KVO) gaat zich hard maken voor de oprichting van een dorpsraad. In eerste instantie voor Alphen maar de vrouwen hopen ook steun te krijgen van de KVO's in Chaam en Galder om daar ook een dorpsraad op poten te zetten.
Burgemeester P. van Campenhout vindt het idee wel sympathiek maar is er geen voorstander van. "In kleine kernen zoals Alphen, Chaam en Galder toch zijn, moet een dorpsraad niet nodig zijn. In het andere geval doen we iets niet goed en moet het een uitdaging voor de gemeenteraadsleden zijn om te zorgen dat een dorpsraad overbodig is", reageert hij al op voorhand.
Want de KVO-vrouwen zijn nog lang niet zover dat ze met een voorstel richting gemeente kunnen gaan. Eerst wordt volgens woordvoerster Leonie Kroon de komende weken het draagvlak binnen de gemeenschap en de politiek gepeild. Ze denkt onder meer aan het beleggen van een informatiebijeenkomst.
De 'leefbaarheidsgroep' bestaat uit vijf vrouwen. Zij geven in Alphen uitvoering aan het provinciale leefbaarheidsproject van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie. Voor goede ideeën die de leefbaarheid van het platteland bevorderen, geeft de provincie een soort startsubsidie.
Het eerste project dat de vrouwen ter hand hebben genomen, is de plaatsing van 17 banken langs wandel- en fietsroutes binnen de gemeentegrens. De eerste twee banken die zijn geschonken door Staatsbosheer, worden waarschijnlijk volgende maand neergezet. Voor bekostiging van de andere 15 banken is een sponsoractie gaande. "We hebben dus weer tijd om ons op een nieuw project te storten", zegt Kroon. Zij denkt dat een dorpsraad de leefbaarheid van het dorp ten goede komt.

Laagdrempelig

Kroon denkt aan een dorpsraad met een adviserende functie richting gemeente. "Zo'n raad is een laagdrempelig orgaan waar mensen gemakkelijk terecht kunnen. De leden moeten uit allerlei geledingen van de gemeenschap komen zodat bijvoorbeeld boeren, ondernemers maar ook het verenigingsleven erin zijn vertegenwoordigd. De maatschappelijke achtergrond en niet de politieke kleur is belangrijk. Samen met dorpsraden van andere kernen zouden we oude vetes tussen Alphen en Chaam beter kunnen beslechten dan de politiek", verwacht Kroon.
Volgens Van Campenhout is er binnen de gemeenteraad geen sprake meer van die grote tegenstellingen. Ook de laagdrempeligheid van een dorpsraad vindt hij geen overtuigend argument.
"Het vorig jaar ingevoerde dualisme beoogt juist om het gemeentebestuur dichter bij de burgers te brengen. Raadsleden moeten daarvoor meer de boer op om naar de inwomers te luisteren. Natuurlijk kost zo'n omslag enige tijd maar die moet je eerst geven voordat je aan een dorpsraad gaat denken. Het gaat tenslotte ook weer om een extra orgaan dat weer de nodige bureaucratie met zich meebrengt", stelt Van Campenhout.
Gelezen in: