Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

22-01-2003
Bleeke Heide wordt bedreigd

De drie jaar geleden tot natuurgebied verheven Bleeke Heide bij Chaam wordt volgens de Stichting Fast Forward in toenemende mate bedreigd door verstoring, vervuiling en vernieling.
Dit ondanks alle juichverhalen over de voorspoedige ontwikkeling van het gebied, die al snel na de realisering ervan de ronde gingen doen. "Het is intens triest te moeten zien hoe niet alleen particulieren maar ook instanties als de gemeente Alphen-Chaam en Staatsbosbeheer met dat gebied omgaan. En dat terwijl zoveel mensen de mond vol hebben van natuur- en milieubescherming", aldus Wil Luiijf, die namens de Stichting Fast Forward de negatieve ontwikkelingen in en rond het gebied aan de kaak stelt.
"De druppel die de emmer heeft doen overlopen is het feit dat in opdracht van de gemeente Alphen-Chaam alle struiken tussen de Oude Bredase Baan en de Bleeke Heide rigoureus zijn weggehaald. Die begroeiing was niet alleen van belang voor dieren die hieraan gebonden zijn, maar gaf ook beschutting aan de vogels op de plassen van de Bleek Heide. Die worden nu gestoord van het voorbijrazende verkeer. Als de gemeente er geen struiken terugplant, dan zal de stichting dat desnoods via juridische stappen proberen af te dwingen", aldus Luiijf.

De in Breda gevestigde stichting komt op voor de belangen van bedreigde dier- en plantensoorten. Dat ze nu in de bres is gesprongen voor de Bleeke Heide, heeft volgens Luiijf onder meer te maken met de aanwezigheid in dat gebied van diverse zeldzame soorten vogels en amfibieën. "De Bleeke Heide is van oudsher al een belangrijke pleisterplaats voor vogels, zowel in de zomer als de winter. Sinds een deel van het gebied weer als natuurterrein is ingericht is dat belang nog eens toegenomen. Er zijn al uiterst zeldzame vogels als de zeearend en de slechtvalk aangetroffen. Maar het gebied wordt in toenemende mate en van verschillende kanten belaagd. Vanuit de lucht door ballonvaarders en helikopters en op de grond door motorcrossers."

Provincie

Naast dergelijke vormen van verstoring - terwijl de Bleeke Heide door de provincie is aangewezen als stiltegbied - is er volgens Luiijf nog veel meer aan de hand. "Zo heeft iemand onlangs op het pad dat door het natuurgebied loopt op diverse plaatsen puin gestort, vermengd met bouwafval en zelfs asbest. Ook in de sloten en op andere plaatsen in het gebied vind je allerlei rotzooi, variërend van oude autobanden tot lege jerrycans en van overtollige stalmest tot emmers met verfresten. Verder houden niet alle boeren zich aan de afspraken wat betreft het gebruik van de weilanden die in het gebied liggen. Zo mogen er in het natuurgebied geen mollenklemmen worden gebruikt en mag er ook niet te vroeg worden gemaaid ter bescherming van broedende weidevogels. Uit eigen waarneming weten we dat niet iedereen zich hieraan houdt. En de kleine bospercelen die hier en daar nog op de Bleeke Heide te vinden zijn, worden met het jaar ook steeds kleiner: er wordt telkens weer een stukje ingepikt voor agrarisch gebruik."
Volgens Luiijf is het een en ander onder meer te wijten aan gebrek aan toezicht. "Hier is niet alleen te weinig blauw maar ook te weinig groen op de straat te vinden. Soms wordt er opgetreden of rotzooi verwijderd, maar vaker hoor je toch het verhaal dat de prioriteiten ergens anders liggen."

Klachten

Burgemeester P. van Campenhout van de gemeente Alphen-Chaam was gisteren nog niet op de hoogte van de klachten van de Stichting Fast Forward. "Maar als blijkt dat de gemeente inderdaad ten onrechte groen heeft laten verwijderen, dan zal die fout natuurlijk moeten worden hersteld", reageert hij.
Districtshoofd Björn Seegers van Staatsbosbeheer onderkent de door Luiijf gesignaleerde problemen. "Het zijn zaken waarmee we dagelijks in de meeste van onze terreinen worden geconfronteerd. Op een aantal ervan, zoals illegaal storten van afval, is moeilijk vat te krijgen. We kunnen immers niet op elk moment van de dag toezicht houden, hoewel we zelf ook graag zouden zien dat we daarvoor meer mensen beschikbaar zouden hebben. We proberen het toezicht dan ook zoveel mogelijk in overleg met de politie te regelen. Voor het overige kunnen we de mensen er alleen maar op attenderen hoe waardevol deze gebieden zijn en hopen dat dit wel effect zal hebben", aldus Seegers.

Gelezen in: