Gemeente Capelle a/d IJssel

Foto: Peter Molkenboer

Capels Zorgnetwerk gaat van start

Mensen die geïsoleerd leven, zichzelf verwaarlozen, in de war zijn. Niet altijd willen deze mensen hulp. Soms is de drempel van de hulpverlenende instellingen te hoog, of zijn ze te ver weg. Een andere drempel is vaak de intake procedure. Om deze specifieke groep makkelijker te bereiken, is in Capelle aan den IJssel een uniek samenwerkingsverband van start gegaan. Vierstroom (maatschappelijk werk), Woningpartners en de gemeente Capelle aan den IJssel hebben de handen ineengeslagen en het Lokaal Zorgnetwerk opgericht. Op 16 januari werd het officiële startschot gegeven door burgemeester J.J. van Doorne, de heer D. Hoogland (directeur Woningpartners) en de heer D. Mol (namens Raad van Bestuur Vierstroom).

Eén meldpunt
De spil van het nieuwe netwerk bestaat uit een telefonisch meldpunt én een kerngroep met leden van organisaties en instellingen die regelmatig in aanraking komen met de doelgroep. De doelgroep bestaat uit mensen of gezinnen die kampen met meerdere problemen. Door de opeenstapeling van problemen is hun situatie zo complex dat hulpverlening door meer dan één instantie noodzakelijk is. Ook mensen die niet in staat zijn zelf hulp in te schakelen of die een gevaar voor de omgeving of zichzelf vormen, behoren tot de doelgroep. Via het meldpunt worden alle hulpvragen geïnventariseerd. Een vaste coördinator organiseert vervolgens een effectieve hulpverlening van alle benodigde instanties.

Geen gaten in de zorg
Het Lokaal Zorgnetwerk is een belangrijke stap in het bereikbaar maken van zorg voor iedereen. Via het netwerk kunnen hulpverleningsinstanties hun overlegstructuur versterken. Naast de drie initiatiefnemers heeft inmiddels een flink aantal instanties zich bij dit netwerk aangesloten. Een greep uit de deelnemers: buurtagenten, thuiszorgorganisaties en Schuldhulpverlening.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van het Lokaal Zorgnetwerk, Joke Bruijs, telefoon 06-52573470.