Provincie Noord-Holland

Provincie verkoopt Floriadepaviljoen aan TU Delft

22 januari 2003 - Op 28 januari 03 om 16.00 uur ondertekenen drs. Bob Verburg, gedeputeerde economie, landbouw en Europa van de provincie Noord-Holland en ir. G.J. Van Luijk, voorzitter College van Bestuur van de TU Delft, de koopovereenkomst van het paviljoen Web van Noord-Holland in het provinciehuis te Haarlem.

De TU Delft betaalt voor deze overname het symbolische bedrag van
1,--, maar verplicht zich ook om alle bijkomende kosten voor het demonteren, transporteren en opnieuw opbouwen van het paviljoen (geraamd op 200.000) op zich te nemen en deze activiteiten zelf uit te voeren. Dit betekent voor de provincie een enorme tijds- en kostenbesparing.

Op dit moment is de ontmanteling van het paviljoen in volle gang. Op 28 januari voldoet de TU Delft het verschuldigde bedrag van 1,-- aan de provincie en zullen de heren Verburg en Van Luijk in een korte toespraak voor direct betrokkenen (provinciaal projectteam, delegatie TU Delft, de architect en de hoofdaannemer) stil staan bij het verleden en de toekomst van het Web van Noord-Holland.

De provincie Noord-Holland was van april tot en met oktober 2002 met het Web van Noord-Holland aanwezig op de Floriade. Met dit in het oog springende gebouw en de daarin vertoonde presentatie wilde de provincie de bezoeker laten zien dat het in Noord-Holland goed wonen, werken en vertoeven is. In totaal zijn ongeveer 1 miljoen bezoekers in het Web geweest. Zij gaven het paviljoen het oordeel fraai tot zeer fraai . Het Web heeft veel aandacht in de pers gekregen en was genomineerd voor de prestigieuze Aluminium Award en de Nationale Staalprijs. De provincie Noord-Holland is dan ook tevreden met de publiciteit die zij via haar paviljoen heeft gekregen.

Vanaf de ontwerpfase van het paviljoen (architect Kas Oosterhuis van Oosterhuis.nl) was het de bedoeling om het paviljoen door te verkopen. Verschillende partijen waren geĂŻnteresseerd in overname van het Web van Noord-Holland. Uiteindelijk heeft de provincie vlak voor sluiting van de Floriade besloten het paviljoen te verkopen aan de Technische Universiteit in Delft. Het Web krijgt hier een nieuwe bestemming als een ontwerplaboratorium voor collaborative engineering, maar blijft Het Web van Noord-Holland heten.

De provincie is blij dat de TU Delft het paviljoen overneemt, omdat de TU de meest gunstige aanbieding deed en omdat de provincie al met de TU samenwerkt op het gebied van innovatie en technologie. Dit zijn onderwerpen waar de provincie zich sterk voor maakt. Een voorbeeld van de samenwerking op dit vlak met de TU Delft is het instellen van het kenniscentrum Windturbines, Materialen en Constructies (WMC) in de Wieringermeer. De overdracht van het Web van Noord-Holland biedt mogelijkheden om deze samenwerking verder uit te bouwen.