FNV

Nieuw stelsel ziektekosten wankelt

Het is nog maar de vraag of Nederland in 2005 overstapt op een nieuw stelsel voor de ziektekosten. De FNV denkt nu dat dit de lage inkomens veel te veel geld gaat kosten. Dat is vandaag de opening van het FNV e-Magazine.
Volgens plan zou er in 2005 een algemene ziektekostenverzekering komen, met een nominale premie (gelijk bedrag voor iedereen). Via de belastingen zou ervoor worden gezorgd dat de verschillende inkomensgroepen er niet op voor- of achteruitgaan.

Maar de FNV heeft er intussen een hard hoofd in dat het gaat lukken om die compensatie goed te regelen. Aanleiding is dat dit jaar de forse stijging van de ziekenfondspremies al niet volledig wordt gecompenseerd, zoals FNV e-Magazine vorige week meldde. De FNV vindt dat dit kabinet de ziekenfondsverzekerden belazert.

De weg naar het nieuwe stelsel was 3 jaar geleden vrijgemaakt met een historisch SER-advies, waarin de FNV haar verzet opgaf tegen een nominale premie.

"Inkomenspolitiek kun je immers het beste via de belastingen voeren, en niet via de premies voor de ziektekosten", zegt FNV-bestuurder Aad Regeer. "Maar door de ontwikkelingen van de laatste tijd neigen we nu toch weer naar ons oude standpunt: het is dan eerlijker om de ziektekostenpremie weer afhankelijk te maken van het inkomen." Het is echter zeer de vraag of andere betrokkenen, zoals werkgevers en zorgverzekeraars, daarin willen meegaan.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdagmiddag rond lunchtijd en is gratis.

n dit nummer natuurlijk veel aandacht voor de verkiezingen, zoals het stemgedrag van de Nederlandse directeuren, de FNV-stemtest en andere kieswijzers, en verder de oorlog tegen Irak, de winterschilder, en de zwangerschapsregeling in Zweden.

22 januari 2003