Gemeente Apeldoorn

Kaderstelling gemeenteraad bestemmingsplan Berg en Bos, Sprengenbos en Brinkhorst

De gemeenteraad heeft een begeleidingsgroep bestemmingsplan Berg en Bos, Sprengenbos en Brinkhorst ingesteld die de komende periode een kadernotitie ontwikkelt over het bestemmingsplan in dit gebied. De begeleidingsgroep bestaat uit raadsleden van de verschillende fracties. Zij gaat inventariseren wat de verschillende items en dilemmas zijn die in dit gebied spelen en relevant zijn voor het bestemmingsplan.

Doel kaderstelling
Doel van de kaderstelling is om voorafgaande aan het formele bestemmingsplantraject van het college van b. en w. kaders te stellen om zo uiteindelijk te komen tot een meer gedragen bestemmingsplan. Vorig jaar is een goede ervaring opgedaan met een vergelijkbaar traject namelijk; de kadernotitie Detailhandelvisie. Aangezien binnen de Gemeente Apeldoorn een inhaalslag wordt gemaakt met het actualiseren van bestemmingsplannen, is ervoor gekozen om voor dit grote gebied een kaderstelling te starten.

Eerste gesprek met wijkraden
Gisteren heeft de begeleidingsgroep met afgevaardigden van wijkraad Orden, Orderbos, Driehuizen, Wijkraad De Sprengen en wijkvereniging Berg en Bos een eerste gesprek gevoerd om de belangrijkste items en dilemmas te inventariseren. Na een korte presentatie van een eerste inventarisatie van het bureau AMER Adviseurs BV zijn de items onderling besproken, zoals: de juridische regeling van woningen, bijgebouwen en de openbare weg; het verdichtingvraagstuk; het al dan niet aanwijzen van een deel van het plangebied tot beschermd stadsgezicht of andere extra beschermingsregelingen; flexibiliteitvoorschriften; wensen over de combinatie wonen en werken, eisen t.a.v. bedrijven en milieuzonering, het al dan niet beperken tot het masterplan van de bouwplannen belastingdienst en pensioen- en verzekeringskamer; de eventuele uitbreiding van tennisvereniging Daisy, bestemmingsplanschadeanalyse en de ontsluitings- en parkeerproblematiek.

Duidelijk naar voren kwam dat de wijkraden behoefte hebben aan het beschermen van het karakter van de gebieden, maar dat eerst goed duidelijk moet zijn wat de verschillende beschermingsmaatregelen voor consequenties hebben voor de bewoners. Tegen overregulering kijkt men terughoudend aan.

Vervolgproces
De besproken items worden als aandachtspunten meegenomen in een conceptnotitie. Hierin wordt een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Dit concept wordt vervolgens voorgelegd aan de wijkraden, waarna besloten wordt of een hoorzitting met de wijkbewoners gewenst is. De begeleidingsgroep zal na de eventuele hoorzitting het concept aanpassen en inbrengen in de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening (planning voorjaar). Tijdens de Raadscommissie kan het publiek ook gebruikmaken van hun spreekrecht. Vervolgens zal de notitie worden ingebracht in de gemeenteraadsvergadering waar het de bedoeling is dat de raadsopdracht zal worden vastgesteld en vervolgens wordt doorgestuurd aan het college van b. en w.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1