Gemeente Duiven


Nieuwsberichten

22-01-2003

Opknappen Patersbosje te Duiven

Het Patersbosje is een historisch loofbosje aan de rand van het moderne centrum van Duiven (naast sporthal). In vroeger tijden was het bosje veel groter en diende als wandelbos voor de paters. Het bosje vormt nog steeds een robuust onderdeel van de groene dooradering van de bebouwde kom. In het bosje komen een groot aantal boomsoorten (17) en struikachtigen (20) voor. Als oord voor "natuur in de stad" bezit het bosje een belangrijke kwaliteit hetgeen door achterstallig onderhoud en zwerfvuil niet goed tot z'n recht komt.

Het zwerfvuil wordt nauwlettend in de gaten gehouden en wordt regelmatig verwijderd. Leerlingen van de Remigiusschool hebben daarbij reeds de helpende hand geboden.

foto Patersbosje foto verrotte boomstam

Het achterstallige onderhoud is ontstaan doordat het bosje dicht gegroeid is. Het gevolg is dat er weinig licht op de bodem kan doordringen en veel bomen elkaar staan te verdringen. Om daar wat aan te doen wordt het bosje nog deze winter uitgedund. Een 35-tal bomen worden daarom binnenkort gekapt. Tamme kastanjes, eiken en beuken krijgen dan meer kans uit te groeien tot goed ontwikkelde bomen met een lange levensduur. Het kappen gebeurt zeer zorgvuldig en wordt voor 15 maart aanstaande afgerond. Zo wordt voorkomen dat broedende vogels in de lente verstoord worden.

Voorop staat dat het boskarakter in stand blijft. De dikste bomen blijven daarom absoluut staan. Ook karakteristieke kromme bomen of bomen waar klimop in zit blijven staan. Zelfs enkele ongevaarlijke dode bomen blijven staan en ook op de grond blijven verrotte stammen liggen. Gekapte stammen blijven liggen als barrière tegen inrijden met brommers etc. Van de takken zullen enkele takkelrichels gemaakt worden. Dit laatste dient als schuil en nestelgelegenheid voor vogels, egels etc. Dit zien wij niet als slordigheden: dood hout heeft een belangrijke functie in een "echt" bos. Als je er langs wandelt valt er iets te zien en te doen (natuur- en milieu educatie).

Na afloop van de werkzaamheden worden een 100-tal inheemse hulsten aangeplant. Dit wordt gedaan om enerzijds de ontsierende hekwerken te camoufleren en anderzijds om het bosje er ook 's winters groen uit te laten zien.

Dus, het Patersbosje kan er de komende maanden wat kaal en uitgedund uitzien, maar uiteindelijk zal de opknapbeurt een grote verbetering zijn voor flora, fauna en de mensen zelf.