Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

instellingen

Ross wil ook cliëntenraden bij particuliere instellingen

Staatssecretaris Ross wil laten onderzoeken of cliëntenraden ook verplicht kunnen worden gesteld bij particuliere instellingen.

De wet die dit regelt, de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ), is nu nog niet van toepassing op particuliere instellingen. Op grond van deze wet hebben cliënten inspraak in het beleid van zorginstellingen. Dit gebeurt via cliëntenraden, die de belangen van cliënten behartigen en daarover met de directie van de instelling overleggen. Ross laat weten dat cliënten binnen bijvoorbeeld privé-klinieken in de toekomst ook hun stem moeten kunnen laten gelden.

Clémence Ross maakte haar voornemen bekend in haar nieuwjaarsspeech bij de Stichting Fonds Patiënten, Gehandicapten en Ouderen (PGO). Deze stichting (voorheen Stichting Patiëntenfonds) verstrekt namens het ministerie van VWS subsidies aan patiënten-, ouderen- en gehandicaptenorganisaties.

Ross benadrukte ook het belang dat de koepels zich echt blijven richten op hun cliënten. Ze moeten niet verzanden in bureaucratische rompslomp, maar moeten actief adviezen geven aan cliëntenraden van instellingen en dicht bij de cliënt staan.

Speech Stichting Fonds PGO
1.
Speech Stichting Fonds PGO
Speech, 22-1-2003

Om de toespraak op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19047 .