Gemeente Emmen


---

Persbericht: College neemt aanbevelingen Koeman over, 22 januari

College neemt aanbevelingen van professor mr. N.S.J. Koeman over

In september 2002 werd in opdracht van het college van B&W professor N.S.J. Koeman gevraagd een dossieronderzoek in te stellen naar de uitvoering van ruimtelijke ordeningsvoorschriften en milieuvoorschriften van het vigerend bestemmingsplan Buitengebied Emmen, en in het bijzonder naar de ingediende bouwaanvragen door de Maatschap Wilting en J. E. Detmers. Verder diende professor Koeman de door de gemeente gevolgde handelwijze formeel (procedure) en materieel (inhoud) te toetsen en hierover een second opinion te geven. Doel van het onderzoek is om na te gaan welke lessen uit de gevoerde procedures kunnen worden getrokken en voor de toekomst welke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.
Inmiddels heeft professor Koeman zijn bevindingen aan het college van B&W aangeboden.

De door Koeman bestudeerde procedures zijn:
· Grondtransactie AZC:
· Aanvraag bouwvergunning perceel Wilhelmsweg 30: · Handhavingsverzoek (milieurechtelijk):
· Handhavingsverzoek (bestemmingsplan)
· Bouwaanvraag Detmers:
· Voorbereidingsbesluit:
Ten aanzien van deze procedures komt professor Koeman tot de conclusie, dat de gemeente in een aantal gevallen de juridische positie juist heeft ingeschat, ondanks soms een ander standpunt van de rechter. Anderzijds heeft de gemeente in andere gevallen niet altijd de goede juridische inschatting gemaakt.

Commissie rechtsbescherming
Verder vindt Koeman dat in de genoemde procedures de advisering door de Commissie rechtsbescherming voor verbetering vatbaar is. Ook de kwaliteit van de advisering over bezwaarschriften dient volgens Koeman te worden verhoogd.

Algemene conclusies
In zijn rapport komt professor Koeman tot het oordeel dat in de door hem onderzochte dossiers ter zake van de Maatschap Wilting en J.E. Detmers, de inbreng van de juridische expertise (te) gering is. Koeman constateert dat dit mede het gevolg is van onvoldoende personele capaciteit. Koeman komt dan ook tot de aanbeveling om in de gemeentelijke besluitvormingsprocessen op het terrein van ruimtelijke ordening, bouw- en milieu de juridische capaciteit, te versterken door één of meerdere juridisch geschoolde ambtenaren aan te stellen.

Vervolg
Na herbeoordeling van enkele van de (onderzochte) gevolgde procedures door professor Koeman, heeft het college voor de percelen Wilting besloten een andere procedure te gaan volgen. Zo zal voor de ontwikkeling van deze gronden een wijziging van het bestemmingsplan worden opgesteld.
Los van de beoordeling door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van de gevolgde bouwprocedure van Maatschap Wilting, vindt het college een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Dit bestemmingsplan biedt dan de mogelijkheid aan de Maatschap Wilting de bouwplannen (alsnog) te realiseren.

Uitwerking aanbevelingen
De Commissie rechtsbescherming heeft bij monde van haar voorzitter, mevrouw mr. J. Jensema-Vos, het college van B&W inmiddels laten weten de bevindingen en aanbevelingen van Koeman ter harte te nemen en meer nog dan voorheen jurisprudentie bij haar advisering zal betrekken.

Het college van B&W heeft besloten de aanbevelingen over de juridische kwaliteit en kwantiteit uit te laten werken. Hierover zal vóór 1 mei 2003 worden gerapporteerd.
Het rapport van Koeman is ter kennis gebracht aan de Maatschap Wilting en J.E. Detmers.
Het rapport is eveneens aangeboden aan de gemeenteraad.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen