Gemeente Dordrecht


---

Carillon heeft milieuvergunning

Vincent Brinkhof
Het carillon van de Toren van de Grote Kerk heeft een milieuvergunning. In deze milieuvergunning zijn de geluidsactiviteiten van het carillon vastgelegd. Ook is opgenomen wanneer de klokken geluid kunnen worden. Daarbij zijn de tijden en de dagen aangegeven. Het carillon mag twaalf keer per jaar bespeeld worden bij plaatselijke gebeurtenissen tot 21.00 uur 's avonds. Het bespelen van het carillon moet dan bekend gemaakt worden op de gemeentepagina van de plaatselijke krant.

De Raad van State heeft bepaald dat het bespelen van het carillon een bedrijfsmatige activiteit is. Hierdoor valt het carillon onder de Wet Milieubeheer. De gemeente heeft de milieuvergunning aangevraagd. De vergunning richt zich op de wereldlijke gebeurtenissen en niet op de kerkelijke gebeurtenissen. In het kader van de vrijheid van godsdienst mogen de kerkelijke gebeurtenissen slechts marginaal getoetst worden.

Een aantal omwonenden van de Grote Kerk ondervonden geluidshinder van het carillon. Het aantal activiteiten, de tijdsduur en het tijdstip van de activiteiten van het carillon zijn vastgelegd in de vergunning zodat de duur en frequentie van de geluidsoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt is. Tegen de ontwerpvergunning zijn geen bedenkingen ingediend. De gemeente gaat ervan uit dat nu een goede regeling is bereikt.

Het carillon en de Grote Kerk vormen belangrijke symbolen voor de stad. Zij zijn van grote historische en culturele waarde. Wekelijks geven de vaste beiaardiers twee concerten. In de zomer worden er meer concerten gehouden. De gemeente hecht dan ook zeer grote waarde aan het in werking zijn van het carillon.