LTO Nederland

LTO vreest verdringing van vrije producten zoals aardappelen

Aanpassing EU-landbouwbeleid, Brusselse voorstellen gaan te ver

Woensdag 22 januari 2003 - De voorstellen van de Europese Commissie voor een ingrijpende aanpassing van het
EU-landbouwbeleid betekenen niet alleen een forse financiële aderlating voor duizenden melkveehouders en akkerbouwers. Ook de telers van groenten en aardappelen zullen de nadelige gevolgen ervan ondervinden nu wordt voorgesteld om de inkomenspremies te handhaven voor telers die overstappen naar vrije groenteproducten, zoals wortelen, prei, aardappelen, uien, spruiten, broccoli en dergelijke.

Dit zegt LTO Nederland in een eerste reactie op de voorstellen, die grote onzekerheid veroorzaken. 'Niemand schiet hier iets mee op: de prijzen voor de consument gaan niet omlaag, de belastingbetaler gaat niet minder betalen en de inkomens van de boeren komen nog meer onder druk', zo voorziet LTO-voorzitter Gerard Doornbos. De richting van duurzaam produceren en meer aandacht voor de kwaliteit van het platteland juicht LTO toe. De voorgestelde maatregelen voor het meer structureel aanpakken van natuur- en landschapsbeheer lijken eveneens mogelijkheden te bieden.

Doornbos benadrukt dat de komende onderhandelingen over het EU-landbouwbeleid zich toespitsen op de zogenoemde grondgebonden bedrijfstakken, zoals verschillende veehouderijsectoren (zuivel, rundvlees, schapenvlees) en delen van de akkerbouw. Als je de productiewaarde van alle agrarische sectoren in Nederland bij elkaar optelt, hebben de onderhandelingen in Brussel direct betrekking op een kwart tot een derde van onze totale agrarische productie. Ruim tweederde moet het hebben van de vrije markt, die door de huidige voorstellen ook onder druk kunnen komen te staan.'

Uit de vandaag in Brussel gepresenteerde voorstellen blijkt dat de Europese Commissie de aanpassing van het gemeenschappelijk landbouwbeleid nog krachtiger wil doorzetten dan al was aangekondigd. Zo krijgt de zuivelsector krijgt eerder te maken met verlaging van garantieprijzen dan eind 1999 in Berlijn was afgesproken. LTO-voorzitter Gerard Doornbos vindt dat de voorstellen veel te ver gaan: 'De inkomenspositie van boeren staat al fors onder druk. En de WTO-onderhandelingen zijn nog maar net begonnen. De Commissie voert met haar voorstellen de druk verder op. Bedrijven die er al zwak voorstaan, worden zonder pardon over het randje geduwd.' De voorstellen behelzen een prijsverlaging van landbouwproducten als granen, aardappelzetmeel en zuivel met gemiddeld 5 procent. Voor de zuivel zal dit de komende vijf jaar oplopen tot 25 procent. Een fundamentele koerswijziging in Brussel is de ontkoppeling van subsidies en product: over enkele jaren bestaan alleen nog directe premies of inkomenstoeslagen.
LTO is zeer beducht voor een te snelle ontkoppeling omdat dit grote inkomensrisicos met zich meebrengt. Doornbos: 'Het stimuleert boeren om te kiezen voor andere teelten, waardoor de prijzen van deze producten nog vel verder zullen dalen. De problemen worden zo doorgeschoven naar andere sectoren. Vergelijkbare maatregelen in de Verenigde Staten laten zien, dat dit slecht uitpakt, aldus Doornbos. EU-commissaris Fischler becijfert dat de inkomens van de boeren gemiddeld gelijk zullen blijven. Berekeningen wijzen dit inderdaad uit, maar hij verzuimt erbij te vermelden dat zeker 20 procent van de boeren met hun bedrijf moet stoppen om zo de inkomens- achteruitgang van 'de blijvers' te beperken.

Volgens Doornbos moeten veel boeren door op de huidige toer om het hoofd boven water te houden. 'Aanpassing van het beleid is nodig, maar wij dringen er op aan om de directe inkomenssteun zoveel mogelijk overeind te houden. Voorwaarde is dan wel dat de betrokken boeren zich houden aan de Goede Landbouw Praktijk, hetgeen eisen inhoudt op het gebied van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn.' De landbouworganisatie wil samen met collega-organisaties in andere landen de krachten bundelen om de voorstellen aangepast te krijgen.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)