Hoofd Bedrijfschap Ambachten

17 januari 2003

Benoeming algemeen directeur MKB-Nederland

Het Hoofdbestuur van MKB-Nederland heeft de heer W.L. van der Maas benoemd tot algemeen directeur van de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland. Van der Maas is momenteel directeur Beleid, Onderzoek en Communicatie en heeft sinds het vertrek van de vorige algemeen directeur gefungeerd als waarnemend algemeen directeur.

MKB-Nederland organiseert de Week van de Ondernemer Voor de eerste keer zal komende maart de Week van de Ondernemer plaatsvinden. De week, een initiatief van MKB-Nederland, zal volledig in het teken staan van goed ondernemerschap. Plaats van handeling: Jaarbeurs Utrecht, 24 tot en met 28 maart 2003.

Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud (HAO) 1 januari een feit Het Bedrijfschap Schildersbedrijf houdt op te bestaan. Het gaat per 1 januari 2003 samen met het Bedrijfschap STS en de Federatie van Afbouw Bedrijfschappen op in het nieuwe schap HAO.

Tevredenheidsonderzoek bedrijvenloket
In 1999 is het ministerie van Economische Zaken samen met het Programmabureau Overheidsloket 2000 ter verbetering van de dienstverlening aan ondernemers, het project Bedrijvenloket gestart. Het dienstverleningsconcept Bedrijvenloket is erop gericht een ondernemer op één (virtuele of fysieke) plaats informatie en bepaalde diensten aan te bieden. Bij een Bedrijvenloket zijn in ieder geval de Belastingdienst, de betreffende gemeente en de Kamer van Koophandel betrokken. Gezamenlijk bieden zij geïntegreerde dienstverlening aan op basis van zogenaamde vraagpatronen.

Ondernemersvertrouwen kalft nog verder af
Door de stagnerende wereldeconomie neemt het vertrouwen bij het Nederlandse bedrijfsleven steeds verder af. De verwachtingen voor het komende jaar zijn zelfs terughoudender dan in 2001, net na de aanslagen in de verenigde Staten van 11 september. Ondernemers geloven niet dat de economie volgend jaar al uit het slop komt. Dat blijkt uit het onderlangs gepubliceerde jaarlijkse Erbo-onderzoek van de gezamenlijke kamers van Koophandel onder 49.000 bedrijven. Met een waarde van -11 is de vertrouwensindicator voor 2003 overigens minder negatief dan voor 2002, toen -25 werd gemeten.

Kabinet gaat startersklimaat verbeteren
Ondernemers moeten makkelijker een bedrijf kunnen beginnen dan nu het geval is. Met nieuwe maatregelen moet het Nederlandse startersklimaat zich in 2004 weten te nestelen in de Europese topvijf. Dit blijkt uit de operatie Beter bestuur voor burger en bedrijf, waarmee het kabinet de regelzucht en bureaucratie van de overheid gaat terugdringen. In een plan van aanpak schetst minister Remkes van Binnenlandse Zaken twaalf projecten waar het komende jaar beleid op moet worden gevoerd. De aanpak voor starters is daar één van. Afgelopen jaar gaf een daling van het aantal mensen dat voor zichzelf wilde beginnen, na jaren van een snelle groei.

Recordaantal faillissementen en saneringen
Nog nooit zijn er in een jaar zo veel bedrijven over de kop gegaan. Dat concludeert het bureau voor kredietmanagement Graydon na onderzoek dat onlangs bekend is gemaakt. Het record komt uit op 9390 faillissementen en schuldsaneringen voor ondernemers met een eenmanszaak. Dit overtreft het aantal van vorig jaar, toen 8095 bedrijven over de kop gingen. Het record stond voordien op 1983, toen 7810 faillissementen werden genoteerd.

Mkb-ers deugen
Vrijwel elke ondernemer in het mkb laat zich in zijn inkoopbeleid niet alleen leiden door geijkte aspecten als prijs, kwaliteit en levertijd, maar weegt ook ethische aspecten mee. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben in kaart gebracht welke zachte zaken een rol spelen.

Congres maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen De inschrijving voor het 4de Nationaal Sustainability Congres op 18 maart a.s. is geopend! Dit congres is hét jaarlijks grootste evenement op het gebied van maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen. Dit keer is het centrale thema: "de dialoog met de stakeholders".

Jonge ondernemers vaak onverzekerd tegen ziekte Meer dan de helft (58%) van de ondernemers die twee tot vier jaar geleden een eigen bedrijf zijn begonnen, is onverzekerd tegen inkomensverlies door ziekte of een ongeval. Daarnaast heeft 54% zich onvoldoende verzekerd voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit een onderzoek van EIM onder circa 750 ondernemers.

HBD brengt unieke referentieset uit
Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) de Referentieset Nederlandse Detailhandel 2002, uitgebracht. Voor ondernemers die op zoek zijn naar een nieuwe vestigingsplaats, is dit een uniek hulpmiddel.

Subsidie voor baas die oud-personeel aan baan helpt Een werkgever kan voortaan subsidie aanvragen als hij zijn met ontslag bedreigde werknemer aan een andere baan helpt. Bedrijven worden zo gestimuleerd hun vacatures te vervullen met werklozen of met mensen die binnenkort op straat komen te staan bij hun oude baas. De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft bekendgemaakt dat zij hiertoe zijn subsidieregeling heeft aangepast.

Start op de arbeidsmarkt wordt moeilijker
Startende werknemers komen moeilijker aan een baan, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group. Is hij/zij eenmaal binnen, dan wil de werkgever sneller resultaat zien. Snel inzetbaar zijn en direct een bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat is het devies. Hay Group deed zijn jaarlijkse onderzoek onder startende werknemers bij 46 grote en middelgrote bedrijven. Starters zijn hboers en academici met werkervaring van nul tot en met drie jaar. De bedrijven in het onderzoek zien het belang van goede begeleiding van hun starters en zijn niet van plan om op deze programmas te bezuinigen. Opvallend is wel dat programmas voor trainees korter worden en de klasjes kleiner.

Bedrijven krijgen ruimte bij integratie zieke werknemers Werkgevers krijgen meer tijd om zich voor te bereiden op de verplichtingen die komen kijken bij de reïntegratie van zieke werknemers buiten het eigen bedrijf. Dit vloeit voort uit een wijziging in de overgangsbepaling van de Regeling Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen (Regeling SUWI).

Arbodienst: aantal nieuwe WAOers neemt sterk af Het aantal zieke werknemers dat arbeidsongeschikt wordt en in de WAO komt, neemt aanzienlijk af. Er is sprake van een trendbreuk. Dat stelt de op een na grootste arbodienst, ArboNed, na een analyse van de eigen cijfers.

Arbeidsinspectie richt aandacht op ziektemakers De Arbeidsinspectie zal zich in 2003 gaan richten op sectoren die door belastende arbeidsomstandigheden een grote kans op ziekte en WAO-instroom kennen. Speerpunten zijn de onderwerpen die in de verschillende arboconvenanten aan de orde zijn.

Gezondheidsrisicos stomerijen beëindigd
Bij een groot deel van de chemische wasserijen is een einde gemaakt aan de gezondheidsrisicos in aangrenzende woningen. Dit blijkt uit een recent afgerond onderzoek van de VROM Inspectie naar chemische wasserijen waarbij in meer dan 100 verschillende gemeenten 229 wasserijen zijn onderzocht, met 261 boven- of naastgelegen woningen.

Subsidie voor doorstart Vrouwenvakscholen
Demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal een subsidie van 900.000 verlenen aan het commerciële reïntegratiebedrijf Calder Groep BV om de Stichting Vrouwenvakscholen Groep Nederland over te nemen.

Opleiding in de knel? Melden!
Het meldpunt Noodlijdende Opleidingen (www.noodlijdendeopleidingen.nl) van de SVGB, is sinds mei 2001 in de lucht. Dat de SVGB het initiatief tot het Meldpunt Noodlijdende Opleidingen heeft genomen, is niet verrassend. Als geen ander kent de SVGB de ins & outs van de problemen die kleine branches hebben om een opleidingsstelsel in stand te houden.

Bedrijven, overheid en onderwijs trekken samen op in Jet-Net Vijf multinationals - Akzo Nobel, DSM, Philips, Shell en Unilever - hebben onlangs met de ministeries van OcenW en EZ, onderwijsorganisaties NVON en VVO en een groot aantal intermediaire organisaties waaronder Axis een overeenkomst getekend voor het project Jet-Net: Jongeren en Technologie Netwerk Nederland. Jet-Net stelt mensen, middelen en kennis beschikbaar voor het techniekonderwijs op havo/ vwo-scholen. Op basis van ideeën en wensen van scholen, docenten en scholieren zal Jet-Net scholen maatwerk leveren. Bijvoorbeeld voor gastlessen, bedrijfsbezoeken, docentenstages en beroepsoriëntaties.

Start Jaar van de Straatmaker op InfraTech
Staatssecretaris drs. M. Rutte van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opende op 15 januari jl. - tijdens het Bestratingsfestival op de InfraTech in Ahoy Rotterdam - het Jaar van de Straatmaker.

SEPVO-examens overgedragen aan KOC
Voor alle examens in de uiterlijke verzorging, die vallen binnen kwalificatiestructuur, kan men nu terecht bij één loket. Bovendien hebben die examens een maximum aan legitimering omdat de brancheorganisatie samen met het onderwijs inhoud geeft aan deze examens, aldus Onno Bijlsma, directeur van KOC Nederland.

Start campagne "Mijn ideale stage... zo gevonden op www.aequor.nl" Aequor heeft voor het project Stimulering gebruik register erkende opleidingsbedrijven door scholieren een campagne ontwikkeld. De campagne Mijn ideale stage start in januari 2003. Onlangs vond de aftrap plaats bij AOC Breda. Het doel is mbo-groenleerlingen kennis te laten maken met het vernieuwde register op de website van Aequor en hen op de hoogte te brengen van de voordelen van een leerbedrijf uit dit register. Bpv-coördinatoren en docenten hebben hierin een significante rol als informant. Voor de campagne zijn verschillende producten ontworpen, zoals posters, kaartensets en flyers. Deze producten worden op scholen verstrekt aan de leerlingen.

Stillegregeling 2003 open voor bakkers
Hoofddoel van de Stillegregeling is oudere ondernemers de mogelijkheid bieden om op een sociaal verantwoorde wijze hun bedrijf te beëindigen. Er is evenwel een restrictie aan de regeling verbonden: alleen ondernemers van 55 jaar of ouder die beschikken over een definitieve toekenning van een IOAZ-uitkering of over een WAZ-uitkering op basis van 80-100% arbeidsongeschiktheid kunnen een aanvraag indienen.