Hoofd Bedrijfschap Ambachten

Uitslag eindejaarsenquête Syntens Nederland Gaat Digitaal Op de vraag wat volgens de respondenten de belangrijkste doorbraak wordt in 2002, antwoordde het grootste gedeelte van ondernemend Nederland (59%) veel te verwachten van de breedbandige internetaansluitingen. Hieronder verstaat men zowel breedbandaansluitingen via ADSL als via de kabel-tv.

Verder is opvallend dat men grootschalige acceptatie van on-line betalingssystemen verwacht. Vooral als men dit combineert met de antwoorden op de vraag: Hoe zou het vertrouwen bij de consument ten aanzien van E-commerce kunnen toenemen ? Daar geeft men aan dat de grootschalige acceptatie van on-line betaalsystemen het vertrouwen bij de on-line consument sterk zal verbeteren.

De meeste respondenten treuren niet om de dip na de hype. Bovendien concluderen zij dat het bedrijfsleven inmiddels al door het dal heen is. Bij MKB is men volgens velen momenteel inderdaad bezig met de implementatie van Elektronisch Zakendoen in de bedrijfsvoering.

E-commerce business modellen Tools en Back Office Support worden gezien als kansrijk. Bedrijven die zich hier tijdens de hype op gericht hebben, hebben de dip goed overleefd. Bij het MKB is ook een minder gecompliceerde maar wel succesvolle stroming waarneembaar: een eShop in combinatie met een Portal.

Het vertrouwen van de consument ten aanzien van E-commerce kan volgens de respondenten verder toenemen als grootschalig een on-line betaalmethode zou worden geïntroduceerd. Verder verwacht men dat de overheid nog duidelijker een voorbeeldfunctie gaat vervullen.

In het kader van dit project hebben het HBA en het HBD het computergebruik van detailhandels- en ambachtelijke bedrijven geïnventariseerd. Met subsidie van het ministerie van Economische Zaken is een groot aantal branches gestart met een speciaal ICT-project onder de naam "Over de digitale drempel". Daarbij staat voorop dat ondernemers de mogelijkheden van de computer voor hun bedrijfsvoering beter kunnen gaan benutten.

---