Gemeente 's-Hertogenbosch

22-01-2003

Economisch stimuleringsfonds voor Noordoost-Brabant

Per 1 januari gaat in de regio Noordoost-Brabant het REO-stimuleringsfonds van start. Dit fonds, een initiatief van het Regionaal Economisch Overleg Noordoost-Brabant (kortweg REO), is bestemd voor subsidiëring van regionale projecten, die bijdragen aan economische versterking van de regio op het terrein van bedrijfshuisvesting, innovatie of toerisme.

Extra impuls
In het REO participeren de negen grootste gemeenten in Noordoost-Brabant, de Kamer van Koophandel en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Voorzitter van het REO is de wethouder Economische Zaken van de gemeente 's-Hertogenbosch, R. van Grunsven. Het REO houdt zich bezig met onderlinge afstemming van economisch beleid, belangenbehartiging naar hogere overheden en productie van een regionale huisvestingsgids voor bedrijfsruimte. Via het stimuleringsfonds wil het REO projecten van partijen uit de regio een extra impuls geven. Tot dusverre was het REO hiervoor geheel aangewezen op budgetten van derden.

Bijdrage
Het REO-stimuleringsfonds wordt jaarlijks gevuld en heeft voor 2003 een omvang van
85.500,-. Partijen in de regio kunnen bij het REO een subsidieverzoek indienen. De stimuleringsbijdrage bedraagt maximaal 30% van de projectkosten, tot een maximum van
25.000,-. Te subsidiëren projecten worden tegelijkertijd voorgedragen voor cofinanciering uit één van de provinciale subsidiebudgetten, om de projectkosten voor de aanvragende partij verder te laten dalen.

Kleinschalig en efficiënt
Het stimuleringsfonds past bij het karakter van de samenwerking in het REO: kleinschalig en efficiënt. In het verlengde daarvan worden op efficiënte wijze, zonder de opzet van een nieuwe overlegstructuur, nieuwe projecten aangeboord. De provincie ondersteunt hierbij en heeft de productie van een regiovisie, het referentiekader bij het stimuleringsfonds, mede gefinancierd. Verwacht wordt dat in 2003 al enkele innovatieve, structuurversterkende projecten kunnen worden ondersteund. Concreet wordt gedacht aan bijvoorbeeld een demonstratieproject van één of meerdere bedrijven bij een onderwijsinstelling, een thematisch bedrijfsverzamelconcept of een voorlichtingsproject voor het midden- en kleinbedrijf gericht op innovatieve huisvestingsvormen.

Contact
Het REO is op dit moment geïnteresseerd in projectvoorstellen van partijen uit de regio. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met de contactpersoon van het REO voor projecten, G. Pannekoek (Kamer van Koophandel), tel. (040) 232 32 75. Subsidiëring vindt plaats op volgorde van binnenkomst, volgens het principe "wie het eerst komt, die het eerst maalt". Contactpersoon voor de gemeente is P.J. den Dikken van de afdeling Economische Zaken, tel. (073) 615 53 68.