Gemeente 's-Hertogenbosch

22-01-2003

Grondwateronderzoek in Vughterpoort

In aansluiting op de grondsanering die in 2001 in de woonwijk Vughterpoort is uitgevoerd, heeft de gemeente 's-Hertogenbosch in 2002 nader onderzoek verricht naar de eventuele risico's van de nog aanwezige grondwaterverontreiniging. In 2001 is al geconcludeerd dat de grondwaterverontreiniging, veroorzaakt door de voormalige gasfabriek, geen risico oplevert voor de volksgezondheid en voor het bodemleven in de bovengrond. Uit het aanvullende onderzoek is nu gebleken dat de verontreiniging zich nauwelijks verspreidt naar de omgeving. Een klein deel komt via de grondwaterstroming terecht in het Drongelens kanaal. Dit is echter zo weinig dat het geen effect heeft op de kwaliteit van het water in het Drongelens kanaal. Dit betekent dat er geen saneringsmaatregelen worden getroffen, wel wordt de verspreiding van de grondwaterverontreiniging jaarlijks gemeten en beoordeeld.

Grondwaterverontreiniging
De grondwaterverontreiniging bevindt zich vooral op de plek van de voormalige fabrieksgebouwen, bij de huidige percelen Willem van Oranjelaan 21 tot en met 45. Voor het overige gedeelte van de woonwijk is slechts sprake van lichte verhogingen ten opzichte van de landelijke norm. Omdat het grondwater in de richting van het Drongelens kanaal stroomt, is het grondwater onder de achtertuinen van bovengenoemde percelen en onder de spoorlijn eveneens verontreinigd. De grondwaterverontreiniging bestaat vooral uit cyanide en benzeen. Op basis van veldmetingen is vastgesteld dat de benzeenconcentraties sterk afnemen en als zodanig bij het kanaal niet meer worden aangetoond. Echter, cyanide bereikt het kanaal via het grondwater wel. Dit gegeven is aanleiding geweest voor een nadere risicobeoordeling. Het Drongelens kanaal is namelijk onderdeel van de zogenaamde ecologische hoofdstructuur die door de provincie vastgesteld is. Dit houdt onder meer in dat de oevers en het kanaal een beschermde status genieten. Voor cyanide is dus bekeken wat de risico's zijn voor de ecologische kwaliteit van het kanaal. De conclusie is dat de huidige situatie van verspreiding van cyanide via het grondwater naar het Drongelens kanaal niet leidt tot overschrijding van ecologische risiconiveau's. Deze conclusie is ook kortgesloten met de instantie die toezicht houdt op het oppervlaktewater, het Waterschap De Maaskant.

Maatregelen
Omdat er geen risico's voor de volksgezondheid en geen ecologische risico's zijn, worden maatregelen in de vorm van een grondwatersanering of -beheersing niet noodzakelijk geacht. Zowel de gemeente als het Waterschap De Maaskant vindt het wel noodzakelijk om de verspreiding van de grondwaterverontreiniging controleren. Afgesproken is dat gedurende tien jaar jaarlijks metingen worden verricht om inzicht te krijgen in het verloop van de concentraties. Na die meetperiode wordt bekeken of het noodzakelijk is om de metingen door te zetten. Deze maand zet de gemeente een wettelijke procedure in het kader van de Wet Bodembescherming in gang voor het vaststellen van bovenstaande aanpak. De eerste meetronde wordt dit jaar uitgevoerd.