Gemeente Alkmaar


Burgemeester en Wethouders stellen Cultuurbeleid 2002-2005 vast

Alkmaar, 22 januari 2003

Gisteren is het cultuurbeleid 2002-2005 door Burgemeester en Wethouders vastgesteld. Begin februari komt het cultuurbeleid in de Raad en na diens goedkeuring zal het uitgevoerd worden. De speerpunten zijn: marketing en PR van cultuuraanbod, beeldende kunst, culturele educatie en de amateurssector.

Inspraakronden
Er zijn twee avonden geweest waar kunstenaars en instellingen welkom waren voor inspraak op het cultuurbeleid. Op beide avonden konden er op- en aanmerkingen geplaatst worden bij het nieuwe cultuurbeleid van de gemeente Alkmaar. Deze op- en aanmerkingen zijn verwerkt in de cultuurnota 2002-2005. Het cultuurbeleid 2002-2005 is zodoende uitvoerig besproken met betrokken partijen alvorens het werd vastgesteld. Begin februari buigt de Raad zich erover.

Cultuurbeleid 2002-2005
Het cultuurbeleid is opgesteld ter versterking van de kwaliteit van het culturele leven en richt zich hierbij op de volgende drie algemene doelstellingen:

* Grotere bekendheid van het Alkmaarse cultuuraanbod
* Versterking en vernieuwing van het Alkmaarse cultuuraanbod
* Toegankelijk maken van het Alkmaarse cultuuraanbod voor een brede laag van de bevolking

Speerpunten
Hiernaast zijn er twee speerpunten. Allereerst de marketing en pr van Alkmaar als cultuurstad. Vooral in 2004, als Alkmaar 750 jaar stadrechten heeft, zal hier hard aan gewerkt worden. Daarnaast is de beeldende kunst een speerpunt. De beeldende kunst verdient een uitbereiding op haar terrein, qua aanbod, maar ook het werk en woonklimaat voor beeldende kunstenaars. Naast deze speerpunten zijn er nog enkele sectoren die bijzondere aandacht verdienen: culturele educatie en de amateurssector.

Actieplan Cultuurbereik 2001-2004
Het meest in het oog springende onderdeel van de uitwerking van de prioriteiten vormt het Actieplan Cultuurbereik. Het Actieplan is vooral gericht op het betrekken van jongeren, allochtonen en onderwijs bij cultuur in het algemeen en de culturele programmering in het bijzonder.

Het programma voor Actieplan Cultuurbereik bestaat uit drie onderdelen, waaruit de aandachtsgebieden van dit plan duidelijk blijken, te weten: cultuurbereik, cultuur en school en geldstroom beeldende kunst.