Nieuw-Vlaamse Alliantie


Sport- en recreatiecentra ontoegankelijk voor mensen met een handicap. (22/01/03)

Uit de eerste studieresultaten van het Centrum van Toegankelijkheid van de provincie Antwerpen blijkt nogmaals dat mensen met een handicap niet trecht kunnen in het merendeel van de sport- en recreatiecentra. De tekortkomingen zijn legio: te kleine parkeerplaatsen, te steile hellingen, te zware inkomdeuren, geen signalisatie of leuningen, geen aangepaste toiletten, kleedruimten en douches...

Deze bevindingen van de studie stemmen volledig overeen met deze bij de scholen in de provincie Antwerpen en staan haaks op de paars-groene beleidsverklaringen. Een inclusief beleid lijkt geen paars-groene prioriteit. Nochtans hebben we met Marc Herremans als sportpersoonlijkheid van het jaar het sportieve rolmodel bij uitstek voor mensen met een handicap.

De N-VA stelt voor dat de aflevering van een bouwvergunning voor elk openbaar gebouw afhankelijk wordt gemaakt van de toegangsmogelijkheden voor mensen met een handicap.
Het volstaat zodoende om bij de aflevering van een bouwvergunning toe te zien op de onverkorte naleving van bestaande wetten: de wet van 17 juli 1975 en het uitvoeringsbesluit van 9 mei 1977 betreffende de toegang van gehandicapten tot gebouwen toegankelijk voor het publiek.

N-VA-parlementslid Kris Van Dijck interpelleerde minister Vanderpoorten op 24 oktober 2002 over deze aangelegenheid en diende hierover een, unaniem aangenomen, motie in. Sindsdien bleef het evenwel muisstil. Daarom legt het Antwerps parlementslid zowel minister Vanderpoorten als minister Vanhengel opnieuw het vuur aan de schenen over deze zaak.

Van minister Vogels vernam Van Dijck gisteren in de commissie dat er door de Vlaamse regering nog steeds geen lijst van beleidsprioriteiten in het teken van het Europees jaar van personen met een handicap is opgesteld. Minister Vogels had dit nochtans in antwoord op de parlementaire vragen van de N-VA uitdrukkelijk vóór 1 januari 2003 beloofd.

Auteur:
Kris Van Dijck, Vlaams Volksvertegenwoordiger
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be