Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

22-01-2003

CNV onaangenaam verrast door omvang reorganisatie General Electric Plastics

Bij General Electric Plastics raken dit jaar in Nederland ongeveer 240 werknemers hun baan kwijt (van wie ongeveer 200 via gedwongen ontslag). In Bergen op Zoom verdwijnen 170 van de in totaal 1700 arbeidsplaatsen (130 gedwongen ontslagen). De vestiging in Amsterdam gaat dicht (circa 70 werknemers, gedwongen ontslag).

CNV Chemie en energie is geschrokken van de omvang van de reorganisatie. "Vorig jaar is er al gereorganiseerd", zegt vakgroepbestuurder Evert Jan van de Mheen. "Gedwongen ontslagen waren daarbij niet aan de orde. De omvang van deze nieuwe reorganisatie is echt een onaangename verrassing."

De plastics-divisie van General Electric Plastics maakt polycarbonaat: een halffabrikaat voor de plastic-industrie, waar het in duizend-en-een toepassingen wordt verwerkt (bloedfilters, cd-roms, lego, ANWB-borden, het dak van de Arena). Volgens het concern maken de zware concurrentie, de overcapaciteit en de zeer dure grondstoffen de nieuwe ingreep noodzakelijk (die GEP eufemistisch head count reduction noemt).

GEP wil nu onderhandelen over een sociaal plan. Van de Mheen: "Het zal wel een goed sociaal plan moeten worden. Tenslotte is General Electric Plastics wereldwijd een gezond concern. Dat geldt ook voor de plastics-divisie."

Nadere inlichtingen:

Evert Jan van de Mheen, vakgroepbestuurder CNV Chemie en energie 010-4550050
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244