B&W besluiten 21 januari 2003

woensdag 22 januari 2003

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de volgende besluiten genomen in de vergadering van 21 januari jl.

Stadhuis
Voor de behandeling van het raadsvoorstel Vaststellen programma van Eisen Nieuwsbouw Stadhuis dient het rapport van PRC Second Opinion Stadhuis Zaanstad aan het voorstel te worden toegevoegd. Conclusie van dit rapport is dat de financiële onderbouwing van de keuze voor nieuwbouw van het stadhuis via een gedegen proces tot stand is gekomen. Inhoudelijk is PRC het met de meeste relevante zaken eens., en onderstreept dat de vormgeving van het nieuwe stadhuis grote invloed heeft op het benodigde investeringsbedrag. Het college van B&W heeft van deze second opinion kennis genomen. Het rapport wordt als onderdeel van de raadsstukken aangeboden voor de raadsvergadering van 30 januari a.s.

Bijstelling prognoses 2002 onderwijs
Het College van B & W heeft de bijgestelde leerlingenprognoses 2002 vastgesteld. De prognoses zijn belangrijk voor het programma onderwijshuisvesting. Ze geven inzicht in het aantal te verwachten leerlingen van de scholen voor een periode van 20 jaar. Ze worden onder meer gebruikt voor de beoordeling van de huisvestingsaanvragen van de schoolbesturen. Het gaat om prognoses voor het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs. Per wijk wordt voor de jaren 2002 tot en met 2006 het potentieel aantal leerlingen berekend. Er wordt ook rekening gehouden met de effecten van woningbouw. Zo gaat men bij de bouw van 100 nieuwe woningen uit van een toename van 25 extra leerlingen. Bij grote woningbouwprojecten wordt verder uitgegaan van een piekfase die enkele jaren na de nieuwbouw optreedt en omstreeks 10 jaar aanhoudt. Voor de woningbouwplannen bij het station Zaandam is uitgegaan van de helft van de norm van 25 leerlingen per 100 woningen, omdat in het stationsgebied, vooral gemikt wordt op huisvesting van ouderen, studenten alleenstaanden en gezinnen zonder schoolgaande kinderen. De toerekening van leerlingen aan de nieuwbouwprojecten gaat in principe ten koste van de wijken waar geen nieuwbouw plaats vindt. Het grootste deel van de nieuwbouwbewoners verhuist immers vanuit de bestaande wijken van Zaanstad naar de nieuwbouw. Met behulp van de uitgangspunten kan het aantal leerlingen per wijk worden berekend. Daarna volgt de verdeling van het aantal leerlingen over de scholen.
Verschillende scholen trekken, meestal via de dependances leerlingen uit meer dan één wijk. Dat compliceert de berekening, want het is daarbij meestal niet duidelijk hoeveel leerlingen er per school uit aangrenzende woonwijken komen.
Na de raming voor de korte termijn volgt de prognose voor de lange termijn. Zaanstad gaat in eerste instantie uit van het aantal te verwachten geboorten in Zaanstad. Dat neemt tot 2014 geleidelijk af. Vanaf 2015 stijgt het aantal geboorten weer licht. Door de verwachte toename van het aantal inwoners, tot 145.000 in 2018, neemt het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs met 6% toe. Van 8007 leerlingen in 2002 stijgt het aantal tot 9902 in 2014. Daarna neemt het aantal leerlingen weer af.
De prognoses worden ter kennis gebracht van de raadscommissie, de schoolbesturen en overige belanghebbenden..

Vermelding tarief parkeerautomaten
Namens de fractie van ROSA zijn door de heer E. Schaap vragen gesteld over de tariefvermelding op de parkeerapparatuur. Volgens ROSA is de gebruiksaanwijzing op de apparaten niet duidelijk, waardoor kort parkerende automobilisten teveel zouden betalen. Het college geeft in zijn antwoord aan ROSA aan, dat er niet meer geld is ontvangen uit de bewuste automaten na invoering van de euro, en dat klachten over vermelding de gemeente tot op heden niet hebben bereikt. De gegevens op de automaat voldoen aan de wettelijke richtlijnen.

Bestemmingsplan Westzanerpolder
Het bestemmingsplan Westzanerpolder is op 27 juni 2002 door de raad vastgesteld. Gedeputeerde Staten zijn voornemens om op een tweetal punten goedkeuring aan het bestemmingsplan te onthouden. Voordat zij dat doen, dienen zij hierover met de gemeente te overleggen. Op grond van dit overleg heeft Zaanstad een overlegreactie aan Gedeputeerde Staten gestuurd. Het gaat in de eerste plaats om een gedeelte in de oosthoek van het plangebied.
GS achten de daar toegestane bedrijfscategorie 3 te zwaar in relatie tot de afstand tot de woningen op de Veldweg. Het bezwaar ten aanzien van de oosthoek is nieuw voor Zaanstad, en niet eerder in een overleg gemeld.
Daarnaast gaat het om twee gedeelten van de oostoever van zijkanaal D. GS achten de redenen waarom de gemeente de strook voor woonschepen niet de gehele oever laat beslaan niet steekhoudend. Het college is het op dit punt niet met GS eens. Het gaat hierbij om het bestemmen van een deel van de aanwezige woonschepen. Dit zijn geluidgevoelige objecten. De strook waarin de woonschepen worden gelegaliseerd vindt daarom haar grens in een geluidbelasting van 55Dba. Hoe dichter de woonschepen richting brug over Zijkanaal D komen te liggen, hoe meer de geluidbelasting vanwege de Westzanerweg toeneemt. Deze, gecumuleerd met de geluidsbelasting vanwege industrielawaai, leidt tot een te hoge geluidsbelasting als de woonschepen te dicht bij de brug komen te liggen. Daarnaast betekent de aanwezigheid van woonschepen dat dat belemmeringen kan opleveren voor de vestigingsmogelijkheden van de meer zware vormen van industrie die juist in het zuidelijk deel van het plangebied voorzien zijn.

Inspraak en art. 10 Bro-reactie bestemmingsplan Dorpsstraat 34 Assendelft
Dorpsstraat 34 was opgenomen in het bestemmingsplan Assendelft-Zuid en had daar een woonbestemming. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan, was het bedrijf Hiltex bv al op Dorpsstraat 34 gevestigd. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland heeft daarom destijds goedkeuring onthouden aan deze woonbestemming, en vervolgens aan de gemeente de plicht opgelegd een nieuw bestemmingsplan voor Dorpsstraat 34 op te stellen. Bij het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan is gekeken hoe dit karakteristieke pand behouden zou kunnen blijven in combinatie met een bedrijfsbestemming. Er zijn negen inspraakreacties en drie reacties in het kader van artikel 10 Bro overleg ontvangen. Op deze reacties is in de nota Inspraakreacties en Nota artikel 10 Bro overleg antwoord gegeven. Deze notas zullen worden behandeld in de Commissie Stedelijk Beheer in februari 2003. Als de commissie geen opmerkingen heeft ten aanzien van deze notas, dan wordt het bestemmingsplan Dorpsstraat 34 ex artikel 23 WRO ter visie gelegd.

Vaststelling verordening parkeerbelastingen 2003 Het College van B&W heeft besloten om in te stemmen met de ontwerpverordening voor parkeerbelastingen 2003. De parkeertarieven zullen het komend jaar niet worden verhoogd met de prijsindex (2,5%). Vorig jaar is namelijk door B&W besloten dat de parkeertarieven niet jaarlijks automatisch zouden worden verhoogd. De Verordening Parkeerbelastingen 2003 zal ter goedkeuring aan de commissie Financiën worden voorgelegd en na goedkeuring worden gepubliceerd. De verordening zal aan de Raad worden voorgelegd om deze vast te stellen.

Kadernota 2004
B&W heeft ingestemd om de budgetcyclus te wijzigen. Dit is gedaan omdat de Raad bij aanvang van de cyclus reeds haar beleidsmatige en financiële wensen naar voren brengt. Het College betrekt deze wensen bij een inventarisatie van ontwikkelingen en knelpunten van de diensten en stelt vervolgens een Kadernota op. Deze nota zal de basis vormt de basis voor de dienstenbegroting en de programmabegroting. In de 'nieuwe' cyclus ligt de nadruk dus op de betrokkenheid van en de aansturing door de Raad en het College bij aanvang van de cyclus. De kadernota 2004 wordt in juni 2003 door de gemeenteraad vastgesteld.

Viering 300 jaar St. Petersburg
2003 is het jaar waarin St. Petersburg haar 300 jarig bestaan viert. Het 300-jarig bestaan wordt uitbundig in de stad zelf gevierd, maar daarbuiten is het op vele plaatsen aanleiding om feest te vieren. Zo ook in Zaanstad, de komst van Czaar Peter de Grote naar Zaandam in 1697 is voldoende reden om aandacht te schenken aan het 300-jarig bestaan. Het college vraagt het Projectbureau Zaanstreek een groots evenement te organiseren. Het evenement zal plaatsvinden in de week van 23 tot en met 31 augustus. Het college stelt een budget van maximaal 50.000 ter beschikking voor het evenement.