Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

22-01-2003

Twee nieuwe directeuren voor Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN-KNAW)

Bij het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN-KNAW) is per 1 januari jl. een nieuwe directie benoemd. Prof. dr. C.A. Visser, hoofd afdeling Cardiologie van het VU Medisch Centrum, en prof. dr. W.H. van Gilst, directeur van het Cardiovascular Centre van de Rijksuniversiteit Groningen, worden beiden voor een dag per week directeur van het ICIN. De heer Visser zal optreden als eerstverantwoordelijke directeur. De voormalige directieleden, prof. dr. H.J.J. Wellens en prof. dr. ir. N. Bom, zijn met pensioen gegaan.

Prof. dr. Cornelis A. Visser (1944) volgde zijn opleiding aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1982 promoveerde op onderzoek naar het gebruik van echocardiografie bij het acute en chronische myocardinfarct. In 1989 werd Visser ICIN-hoogleraar en in 1993 volgde zijn benoeming tot hoogleraar Cardiologie aan de Vrije Universiteit, waar hij tevens hoofd van de afdeling Cardiologie werd. Het onderzoek van Visser is vooral gericht op de klinische betekenis van beeldvormende technieken in de cardiologie: echocardiografie, MRI en contrastechografie.

Prof. dr. Wiekert H. van Gilst (1955) studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 1982 is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij promoveerde in 1986. Van Gilst was van 1995 tot 1999 ICIN-hoogleraar en hij werd in 1999 aangesteld als hoogleraar bij de afdelingen Klinische Farmacologie en Cardiologie in Groningen. Hij staat aan het hoofd van het Cardiovasculair Onderzoekinstituut, waar innovatief geneesmiddelenonderzoek wordt verricht ten behoeve van cardiologische patiënten.

Het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN-KNAW) is een alliantie van de acht academische cardiologische afdelingen in Nederland. Samen coördineren, stimuleren en verrichten ze onderzoek naar oorzaak en behandeling van hart- en vaatziekten. Het ICIN maakt voor zijn onderzoek gebruik van de infrastructuur van de academische centra. Sinds 2001 bestaat eveneens een intensieve samenwerking met het Hubrecht Laboratorium van de KNAW op het gebied van de ontwikkelingsbiologie van het hart. Het ICIN is gevestigd in Utrecht en heeft ongeveer 55 medewerkers.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl