Katholieke Universiteit Nijmegen

Werken aan kwaliteitsverbetering van leerlingonderzoek: een studie naar de ontwikkeling en het resultaat van een scholing voor docenten
Datum 22-1-2003

Tijd van 15:30 tot 16:30 uur

promovendus Drs. T.J.M. Smits

promotores Prof. dr. P.L. Lijnse (UU), prof. dr. Th.C.M. Bergen
faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
beschrijving :

Het doen van onderzoek door leerlingen bij het schoolvak natuurkunde wordt als een belangrijke leeractiviteit gezien. De leeractiviteit is belangrijker naarmate de docenten erin slagen om de kwaliteit van het onderzoek van hun leerlingen te verhogen. Drs. Smits heeft in zijn studie geprobeerd de kwaliteit van leerlingonderzoek te verhogen door docenten daarin zowel didactisch als vakinhoudelijk te scholen. Daartoe is een scholingsprogramma ontwikkeld, dat gedurende twee jaar samen met twee docenten en hun leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs is uitgevoerd.
Het resultaat is dat de kennis van de docenten met betrekking tot de kwaliteit van onderzoek flink is toegenomen, maar dat de beide docenten aarzelingen houden om de vakdidactische consequenties te accepteren en toe te passen in hun lessen. De resultaten van de casestudie hebben ertoe geleid, dat zowel de scholingsdidactiek als de didactiek voor het leren onderzoeken door de leerlingen, is verbeterd. biografie Theo Smits (Overasselt) is als onderwijskundig medewerker verbonden aan de afdeling Onderwijszaken en Voorlichting Natuurkunde (OVN) van de subfaculteit natuurkunde. Hij is een van oprichters van het tijdschrift EXAKTUEEL, waarin krantenartikelen geschikt werden gemaakt voor gebruik in de natuurkundelessen. Dit tijdschrift is nu bezig aan zijn 17de jaargang.
contactpersoon Communicatie
email tsmits@sci.kun.nl
telefoon 024 - 361 22 30