Ingezonden persbericht

Onderzoek van Publistat en P.M.denHaag wijst uit:

Kranten kiezen voor PvdA

De PvdA krijgt van alle partijen de meeste steun in columns en commentaren in de 5 grote landelijke dagbladen. Alleen de Telegraaf valt deze partij hard aan en kiest voor rechts. Dit blijkt uit onderzoek van Publistat Mediaonderzoek en P.M. den Haag.

In totaal verschenen in de campagnetijd sinds 9 december 209 columns en commentaren waarin 365 maal een expliciet oordeel over partijen, politici of hun standpunten werd gegeven. In 80% van de artikelen was het oordeel ongunstig. Van de grote partijen deed de PvdA het uiteindelijk het beste. In 30 van de verhalen waarin de partij aan bod kwam pakte gunstig uit. Het CDA met 17% en VVD met 16% deden het een stuk slechter. Alleen D66 kwam relatief vaker gunstig in het nieuws (47%).

De populariteit van de PvdA in columns en commentaren is de laatste twee weken sterk toegenomen. Tot week 2 werd de PvdA veel minder genoemd dan de regeringspartijen en vooral kritisch bejegend. In week 3 werd de PvdA voor het eerst vaker genoemd dan het CDA en sinds die tijd krijgt de partij de meeste steun. Vooral de Volkskrant lijkt sinds kort gecharmeerd van de PvdA. Werd in de periode 9 december tot 9 januari slechts 2 positieve en 3 negatieve artikelen geschreven, in de twee weken daarna krijgt de partij maar liefst 10 keer steun en slechts 2 keer kritiek in De Volkskrant. Cohen wordt in een hoofdcommentaar geprezen als uitstekend kandidaat. De krant herhaalt in een commentaar de voorkeur voor een links kabinet met de PvdA, omdat dit meer stabiliteit zou geven. Eerder had ook Trouw zich uitgesproken voor coalitie van PvdA en CDA. Columnisten in de Volkskrant zien als belangrijke verdienste van Bos dat hij het regenteske imago van de PvdA succesvol afschudt.

Samen met Trouw kiest de Volkskrant in een hoofdcommentaar expliciet voor een linkse coalitie. In de Telegraaf neemt het verzet tegen de PvdA alleen maar toe met maar liefst 16 kritische verhalen in de laatste twee weken. In de totale onderzoeksperiode geeft De Telegraaf 21 keer een oordeel over de PvdA en uitsluitend negatief. De Telegraaf is de enige partij die expliciet voor een rechtse coalitie kies en Cohen afwijst als premier kandidaat.

De regeringspartijen krijgen hoofdzakelijk kritiek. De Telegraaf is nog het mildst. De VVD wordt in deze krant 16 keer genoemd waarvan 6 gunstig, het CDA krijgt 11 vermeldingen waarvan 4 gunstig. In alle overige kranten krijgen CDA en VVD kritiek op hun 'verkrampte' reactie op de kandidatuur van Cohen.