Ingezonden persbericht


MicroFormat Systems digitaliseert 120 jaar krantennieuws Zandvoort zet 3000 kilo krant op vier DVD-tjes

Lisse, 22 januari 2003 -- Microformat Systems heeft in opdracht van stichting Viering Millennium Zandvoort het papieren archief van 120 jaar Zandvoortse kranten gedigitaliseerd en op DVD gezet. Niet eerder maakte een gemeente kranteninformatie op zo'n manier toegankelijk voor haar inwoners. De DVD's bieden een rijke bron voor onder andere het uitzoeken van de familiegeschiedenis, sportgeschiedenis en de historie van het verenigingsleven. Het millenniumcadeau van stichting Viering Millennium Zandvoort levert een bijdrage aan de verduurzaming van het sociaal en culturele erfgoed van de gemeente Zandvoort en heeft een educatief karakter.

De stichting Viering Millennium Zandvoort heeft ten behoeve van deze opdracht voor MicroFormat Systems gekozen, vanwege de daar aanwezige kennis en ervaring. MicroFormat Systems is in oktober 2002 met de opdracht begonnen en heeft in minder dan twee maanden tijd bijna 60.000 pagina's van vijftien lokale kranten* gedigitaliseerd. Er is voor het opslagmedium DVD gekozen aangezien de in totaal 17 gigabyte aan informatie op vier DVD's past. Ter vergelijking, 17 gigabyte zou anders 29 cd-roms zou vergen.

De DVD´s zijn voorzien van een volledig tekstregister, wat betekent dat er op alle woorden kan worden gezocht in de lokale kranten uit de periode tussen 1881 en 2000.
De eerste persing omvatte 1000 sets. Bij de eerste uitreiking op 16 januari jongstleden, waren alle sets in slechts twee uur vergeven. Vandaar dat de stichting heeft besloten tot een tweede persing, zodat alle inwoners van Zandvoort dit belangrijke stuk geschiedschrijving in huis kunnen krijgen. De tweede uitreiking zal op 30 januari aanstaande plaatsvinden.


* *Badcourant, Zandvoortsche Courant, Nieuwe Zandvoortsche Courant, St. Nicolaas-Courant, De Stand-Revue, Zee en Duin, De Zandvoorter, Zandvoort's Weekblad, Zandvoortscher Badcourant, De kleine Patriot, De Nieuwe Zandvoortse Courant, Zandvoortse Courant, Van Deursen's Weekblad, Zandvoorts Nieuwsblad en Zandvoortse Koerant.

Over MicroFormat Systems
MicroFormat Systems b.v. is in 1977 opgericht en is gevestigd in Lisse. MicroFormat Systems is een dochter van de Microformat Group. Van de ruim 200 medewerkers werken er 100 in Lisse. Een ander kantoor is gevestigd in het Engelse Rochester. MicroFormat converteert grote hoeveelheden documenten van verschillende dragers (zoals papier, microfilm, fiches, magnetisch optisch) en uit diverse bronnen (zoals oude handschriften, kerkboeken, foto's, (glas)negatieven tot en met verzekerings- en ziekenhuisdossiers) en maakt ze toegankelijk op cd-rom en desgewenst ook op microfilm. Meer informatie is te vinden op de website www.microformat.nl

Meer informatie:
MicroFormat Systems b.v.
Eric de Boer
(0252)-43 21 00
edeboer@microformat.nl

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
(020) 421 05 65
marije@l-dj.nl
Illustratiemateriaal is verkrijgbaar bij Lubbers & De Jong