Ingezonden persbericht


Leidschendam, 22 januari 2002

Recyclingactie 2003:
Kunststof kozijnen gratis retour en meer depothouders

Stichting Recycling VKG (SRVKG) zet zich in voor het structureel inzamelen en opnieuw duurzaam verwerken van afgedankte kunststof gevelelementen. Op de bouwbeurs 2003 in Utrecht start de stichting met een inzamelingsactie om oude kunststof kozijnen gratis in te leveren. Het doel van de actie is om het huidige aantal inzamelingspunten in Nederland uit te breiden en tot 1 oktober 2003 maximaal duizend ton kunststof kozijnen retour te ontvangen.

Gedurende een periode van 8 maanden kunnen oude kunststof kozijnen gratis bij depothouders worden aangeboden.
Omdat het aantal inzamelpunten in het land fors wordt uitgebreid, kunnen derden voor het afvoeren van oude kozijnen terecht bij een depothouder in de buurt. Bedrijven die regelmatig oude kunststof kozijnen terugnemen kunnen nu gemakkelijk depothouder worden. Zij profiteren gedurende de actieperiode van aantrekkelijke premies per ton ingezamelde kunststof kozijnen. SVKG biedt aan de depothouders naast de normale premie van 22 Euro per ton nog eens een extra premie van 45 Euro per afgevoerde ton oude kozijnen. Ook het transport naar de verwerker wordt door SRVKG geheel verzorgd en betaald. De afvoer vindt regelmatig plaats zodat bedrijven met kleine opslagruimten ook mee kunnen doen. Derden kunnen gratis oude kozijnen bij het depot aanbieden. Het ultieme doel van de actie is om duizend ton afgedankte kunststof kozijnen retour te ontvangen en opnieuw te gebruiken.

Door deelnemers aan het recyclingsysteem te betrekken bij het actief inzamelen wordt het aantal depothouders fors uitgebreid en is er altijd een depothouder in de buurt te vinden. De website informeert bij welke depothouders de kozijnen kunnen worden ingeleverd. De depothouder neemt de kozijnen gratis in ontvangst. Het is gemakkelijk en bespaart de ontdoener kosten. De eigenaar van de kozijnen en de depothouder hebben geen omslachtige administratie meer nodig. De depothouder meldt bij SRVKG waar wanneer en hoeveel kunststof kozijnen er opgehaald kunnen worden. SRVKG optimaliseert het transport van het depot naar verwerkers door het vervoeren van volle containers. Het gemiddelde storttarief in Nederland voor bouw- en sloopafval bedraagt 110,- Euro. Het normale storttarief voor kunstsof kozijnen is 45,- Euro. Tijdens de actie tot 1 oktober bedragen de kosten nul Euro. Het is duidelijk dat het recyclen van kunststof kozijnen via de SRVKG de goedkoopste oplossing is!

De actie geldt voor kunststof kozijnen die in Nederland vrijkomen bij renovatie, verbouw of sloop. Ook enkele stuks en kozijnen die door schade, inbraak of brand vervangen moeten worden en verkeerd geproduceerde kozijnen worden zonder kosten voor de eigenaar ingezameld en herverwerkt. Voor projecten waarbij grote hoeveelheden kunststof kozijnen vrijkomen, biedt de stichting aparte mogelijkheden, die in overleg leiden tot een goedkope en efficiënte afvoer van kunststof kozijnen voor hoogwaardig hergebruik.

Tijdens de Bouwbeurs kunnen bedrijven zich aanmelden als depothouder. Na registratie van het depothouderschap, ontvangt de nieuwe depothouder een mooi kunstwerk van Joan Miró cadeau. Nieuwe depothouders kunnen zich ook eenvoudig aanmelden via een aanmeldingformulier dat te verkrijgen is via het secretariaat van SRVKG of op de website.

De actie start op de Bouwbeurs 2003.



Ingezonden persbericht