Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 12
2513 AA 's Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk W&I/PCF/2003/730

Onderwerp Datum IWI-onderzoek SVB 22 januari 2003

Conform artikel 38 van de SUWI, lid 4 bied ik u het rapport van de Inspectie Werk en Inkomen, `De SVB in verandering' aan.

In het rapport wordt geoordeeld over de gevolgen van de reorganisatie van het hoofdkantoor van de Sociale Verzekeringsbank en diverse verandertrajecten. De inspectie is van mening dat de nieuwe structuur van het hoofdkantoor van de SVB in opzet goed aansluit bij de enkele jaren geleden ingevoerde decentrale structuur voor de wetuitvoering. De reorganisatie van de SVB heeft volgens de inspectie op verantwoorde en beheerste wijze plaatsgevonden. De inspectie verwacht dat in de komende jaren de beoogde synergievoordelen bereikt kunnen worden.

Ik kan mij goed vinden in de conclusies van de Inspectie. Wel wil ik wijzen op het gegeven dat het veranderproces nog niet is afgerond. Dit blijkt uit de volgende zaken die in het rapport worden aangestipt:


- het veranderproces is nog gaande en de resultaten moeten nog blijken;
- om de twee verandertrajecten (de reorganisatie van het hoofdkantoor en de ontwikkeling van een nieuw besturingsinstrumentarium) bij te laten dragen aan het verbeteren van de wetsuitvoering zal de SVB zorg moeten dragen voor een goede werking van de veranderingen. Hiervoor is communicatie, interne afstemming en aanpassing van de bedrijfscultuur van groot belang. Hier dient nog een behoorlijke veranderslag plaats te vinden.

De SVB moet zich via de periodieke verantwoordingsrapportages verantwoorden over de resultaten van de uitvoering. Ik zal deze rapportages nauwgezet volgen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)