Ingezonden persbericht


32nd International Film Festival Rotterdam
22 januari - 2 februari 2003

PERSBERICHT 13 november 2002


· Hubert Bals Fonds verdeelt Euro 330.000 over drieëntwintig filmprojecten
· Hubert Bals Fonds films in MoMa en Walker Art Center
Drieëntwintig projecten van niet-Westerse filmmakers ontvangen gezamenlijk een bedrag van 330.000,- Euro aan giften van het Hubert Bals Fonds (HBF). Het fonds heeft vandaag de najaarsselectie 2002 bekendgemaakt. De selectie omvat zes projecten uit Argentinië, twee uit Brazilië en verder uit Afghanistan, Benin, Chili, China, Kongo, Egypte, Estland, Marokko, Peru, Rusland, Thailand, Tunesië en Wit-Rusland. Tijdens het voorjaar van 2003 zullen het Museum of Modern Art (MoMa) in New York en het Walker Art Center in Minneapolis Hubert Bals Fonds-films vertonen.

Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Hubert Bals Fonds organiseert het International Film Festival Rotterdam (22 januari tot en met 2 februari 2003) de derde HBF Conferentie. De conferentie, gewijd aan filmdistributie, DVD-uitbreng en filmconservering in ontwikkelingslanden, vindt plaats tijdens het festival. In het programma 'Hubert Bals Fonds Harvest' vertoont het festival een vijfentwintigtal nieuwe films die het afgelopen jaar met HBF-steun tot stand kwamen. Daaronder films als DIVINE INTERVENTION, ABOUNA, HEREMAKONO (WAITING FOR HAPPINESS) en MADAME SATÂ die al prijzen wonnen op andere internationale filmfestivals en een aantal wereld- en internationale premières.

In het voorjaar van 2003 gaan zowel het Museum of Modern Art (MoMa) in New York en het Walker Art Center in Minneapolis als eerbetoon selecties uit de Hubert Bals Fonds-collectie vertonen. In het MoMa zijn meer dan twintig films te zien die vijftien jaar HBF omspannen, terwijl in het Walker Art Center een keuze wordt gemaakt uit de meer recent tot stand gekomen films. Verder zal het nieuw opgerichte Global Film Initiative (gevestigd in New York) een tournee van HBF-films organiseren langs een aantal steden in de Verenigde Staten.

Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om plannen voor opmerkelijke speelfilms en creatieve documentaires van innovatieve onafhankelijke filmmakers uit ontwikkelingslanden dichter bij realisatie te brengen. Het fonds geeft bedragen die vaak cruciaal blijken om de projecten inderdaad te voltooien. Hoewel het fonds ook de financiële kant van een project analyseert, blijven de inhoud en artistieke kwaliteit van doorslaggevend belang. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 hebben meer dan 400 filmmakers in Azië, het Midden Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika steun ontvangen. Ongeveer 60% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks heeft het Hubert Bals Fonds 935.000,- Euro tot haar beschikking. Dit wordt, in twee halfjaarlijkse rondes, verdeeld over bijdragen aan scenario- en projectontwikkeling (maximaal 10.000,- Euro), aan postproductie (maximaal 30.000,- Euro) of aan distributie in het land van herkomst (maximaal 15.000,- Euro). De voorjaarsronde 2002 omvatte zesentwintig projecten. De deadline voor de volgende selectieronde is 1 maart 2003.

Sinds enkele jaren ondersteunt het fonds ook speciale projecten zoals trainingscycli voor filmmakers in ontwikkelingslanden. Een voorbeeld hiervan is het Tanzania Short Film Project, dat nu in de najaarsselectie 2002 is opgenomen. Gedurende de afgelopen Journées Cinématographiques de Carthage in Tunesië, werd de Hubert Bals Fonds Award van 6700,- Euro voor het meest veelbelovende filmproject uitgereikt aan Bab labhar van de Marokkaanse filmmaker Daoud Aoulad Syad.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Hivos, NCDO, Stichting DOEN en de NPS.

IFFR's Hubert Bals Fund Selectie Ronde November 2002:

Scenario- en projectontwikkeling
LA ANTENA - Esteban Sapir, Argentinië
ARLIT - DESTINS CROISÉS - Idrissou Mora Kpai, Benin BAB AZIZ - Nacer Khémir, Tunesië
JUDIOS EN EL ESPACIO/JEWS IN SPACE - Gabriel Lichtmann, Argentinië AL MANFAH/THE EXILE - Atef Hetata, Egypte
PUENTES - Julian Giulianelli, Argentinië
RANGIN KAMAN/RAINBOW - Sadiq Barmak, Afghanistan
SET - Carlos Morelli, Peru
TAL VEZ/MAY BE - Diego Lerman, Argentinië
EL VESTIDOR - Alicia Scherson, Chili
ZAÏNA - Bourlem Guerdjou, Frankrijk/Marokko
ZÉ - Rafael Conde, Brazilië

Post-productie
33 - Kiko Goifman, Brazilië
4 - Ilya Khrjanovsky, Rusland
AH YING/ALL TOMORROW'S PARTIES - Yu Lik-Wai, China GRIETA - Santiago Loza, Argentinië
LOS GUANTES MAGICOS - Martin Rejtman, Argentinië
LE JARDIN DE PAPA - Zeka Laplaine, Kongo
LAST LIFE IN THE UNIVERSE - Pen-ek Ratanaruang, Thailand MYSTERIUM OCCUPATION - Andrei Kudinenko, Wit-Rusland SOMNANBULANCE - Sulev Keedus, Estland

Distributie
LALSALU - Tanvir Mokammel, Bangladesh

Training en workshops
TANZANIA SHORT FILM PROJECT - Savannah Films, Tanzania

Hubert Bals Fund Award
Uitgereikt tijdens het ´Atelier de Projects JCC 2002' (21 - 23 oktober) van het Carthage Film Festival: BAB LBHAR - Daoud Aoulad Syad, Marokko

(Einde persbericht)

Noot aan de redactie:

- Neem voor meer informatie contact op met IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet of Esther Bruls, persvoorlichters, tel +31.10.890.90.90 of press@filmfestivalrotterdam.com
- Voor IFFR persaccreditatie: neem contact op met Anne Wijnen, tel +31.10.890.90.90 of press@filmfestivalrotterdam.com
International Film Festival Rotterdam
Press Department
Press Officers: Bert-Jan Zoet and Esther Bruls
Press Accreditations: Anne Wijnen and Ella Wolting

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
url http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2003: Wed, Jan. 22 - Sun, Febr. 2


---
Message created at: Wed, 13 Nov 2002 11:19:05 +0100 Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---