Gemeente Alkmaar


Komende Tweede Kamerverkiezingen gewijzigde stemlocaties

Alkmaar, 17 december 2002

Op 22 januari 2003 gaan we opnieuw naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dan bepalen we welke politieke partijen straks mogen plaatsnemen in de Tweede Kamer. Het is dus erg belangrijk om uw stem te laten horen. Dat is maar een kleine moeite, ook als u liever in een ander stembureau wilt kiezen, of als u moeilijk de deur uit kunt. In die gevallen kunt u gebruik maken van een kiezerspas of volmacht. Voor het uitbrengen van uw stem kan het zijn dat u naar een andere stemlocatie moet. Kijk op uw oproepingskaart, daar staat het juiste adres.

Andere stemlocaties
Als gevolg van een herindeling van de kiesdistricten in Alkmaar zijn er tijdens komende verkiezingen andere stemlocaties. De oorzaak voor deze herindeling komt onder andere door het gebruik van de stemcomputer. Een stemcomputer kan namelijk veel meer stemmen verwerken dan hoe het ging op de "ouderwetse papieren" manier. Daardoor kunnen de kiesdistricten nu ook groter zijn dan voorheen. In totaal zijn er nu 42 stemlocaties. Ze zijn, op twee locaties na, toegankelijk voor minder valide kiezers. De juiste stemlocatie vindt u op uw oproepingskaart (uiterlijk 7 januari 2003 in uw bus). Helemaal onderaan treft u een lijst met de stemlocaties en bijbehorend adres.

Kiezerspas
Als u om wat voor reden dan ook niet in uw eigen stembureau kunt of wilt stemmen, kunt u uw oproepingskaart laten omzetten in een kiezerspas. Dat kan op twee manieren:

* Bij de Algemene Informatiebalie in het Stadskantoor of het Dienstencentrum De Mare kunt u een formulier ophalen waarmee u een kiezerspas kunt aanvragen. Dit formulier stuurt u samen met uw oproepingskaart naar de gemeente Alkmaar. Dit kan tot uiterlijk 8 januari. Uw oproepingskaart wordt vervolgens omgezet in een kiezerspas.

* U kunt tot en met 17 januari persoonlijk met uw oproepingskaart naar de Algemene Informatiebalie in het Stadskantoor of het Dienstencentrum komen. Uw oproepingskaart wordt dan direct omgezet in een kiezerspas.

Volmacht
Als u op de dag van de verkiezingen verhinderd bent om zelf te gaan stemmen, kunt u stemmen via een volmacht. Dit betekent dat u iemand, bijvoorbeeld een familielid, toestemming geeft om uw stem uit te brengen. Dat kan op twee manieren:

* U kunt uw oproepingskaart overdragen aan degene die voor u gaat stemmen. Hoe dat moet, staat op de oproepingskaart. De persoon van uw keuze moet dan wel bij hetzelfde stembureau staan ingeschreven.
* U kunt ook iemand voor u laten stemmen die niet in hetzelfde stemdistrict woont. In dat geval moet u dit uiterlijk 8 januari schriftelijk bij de gemeente hebben aangevraagd. Een formulier hiervoor kunt u bij het Stadskantoor of het Dienstencentrum aanvragen. Degene die u machtigt, moet in Nederland wonen.

Aan machtiging zijn wel een paar regels verbonden. Degene die voor u zal stemmen, kan dat alleen doen tegelijk met het uitbrengen van zijn of haar eigen stem. Als u eenmaal iemand gemachtigd heeft, kunt u uw machtiging niet meer intrekken en zélf gaan stemmen, of iemand anders machtigen. Verder mag een gemachtigde niet meer dan twee volmachten aannemen.

Overigens is het niet mogelijk zowel een kiezerspas aan te vragen als een gemachtigde aan te wijzen.

Oproepingskaart
Binnenkort valt bij iedere stemgerechtigde in Alkmaar de oproepingskaart voor de Tweede Kamerverkiezingen in de bus. Deze kaart moet u op de dag van de verkiezingen inleveren bij het stembureau. Heeft u op 7 januari nog geen oproepingskaart ontvangen, of staan er fouten op uw oproepingskaart, dan kunt u dit melden bij de Algemene Informatiebalie in het Stadskantoor of het Dienstencentrum. Vervolgens wordt onderzocht of u in aanmerking komt voor een (nieuwe) oproepingskaart. U ontvangt namelijk alleen een oproepingskaart als u gerechtigd bent om in Alkmaar te stemmen én als u ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basis Administratie.
De kandidatenlijsten worden vóór 19 januari huis-aan-huis bezorgd, dus niet tegelijk met de oproepingskaarten.

Stembureaus
Deze verkiezingen zijn er 11 stembureaus minder dan bij voorgaande verkiezingen. Dit heeft te maken met een herindeling van kiesdistricten. Kijk dus goed op uw oproepingskaart in welk stembureau u kunt stemmen.
Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk, behalve de Eerste Alkmaarse Montessorischool, Arkplein 123 en de Rudolf Steinerschool, Sperwerstraat 1.

Onderstaande stemlocaties zijn zodanig ingericht dat het geschikt en toegankelijk is voor minder valide


1 Stadhuis Langestraat 97

2 Buurthuis De Eenhoorn Verdronkenoord 44
5 Buurthuis Oud Overdie Coornhertkade 108
7 Wijkcentrum Overdie Ruusbroechof 97
8 Tienercentrum Foxy (Arcdialaan 250) ingang Melis Stokelaan 11 Ontmoetingsruimte appartementencomlex Druckerstraat 1 13 Huize Augustinus Van Everdingenstraat 15
14 Kerkelijk centrum 't Trefpunt Louise de Colignystraat 20 15 De Nieuwpoort Prins Alexanderstraat 25
17 Stationsrestauratie café T Stationsweg 45
18 Murmellius Gymnasium Bergerhout 1
20 Sociëteit K.B.O. Varnebroek 31
21 De Hout Prinses Julianalaan 12
22 De Vleugels Terborchhof 1
24 De Middentogt Van de Veldelaan 352
26 Vrijheidskerk Hobbemalaan 2a
27 Lokaal Operette Vereniging Odeon Jan Steenstraat 1 30 o.b.s. Nicolaas Beets Beethovensingel 17-21
31 Buurthuis De Wachter Tienenwal 55
32 Lauwershof Jupiterstraat 10
35 De Oldeburgh Herenweg 91
36 Wijkcentrum De Vang Oudorperplein 1
37 PC. B.S. De Prinsenhof Amstelstraat 5-7
39 Kwakelhuis Kwakelkade 1c
40 B.S. De Lispeltuut Louis Couperusstraat 207a 41 B.S. De Prinsenhof Tochtwaard 22
42 Ontmoetingscentrum Wijkwaard Muiderwaard 242 43 Gebouw Leger des Heils Burgpoelwaard 2-4
48 O.B.S. De Vlieger Sneeuwgansstraat 18
50 R-K B.S. 't Baeken Faktorij 123
51 Buurthuis 't Ambacht Glazenierstraat 1
52 B.S. De Troubadour Ingang Schoenmakerstraat
54 Het Rekerheem Hof van Luxemburg 63
56 P-C B.S. De Oranjehof Elgerweg 39
58 Brandweerkazerne Koedijk Zonneweid 2
59 Ontmoetingscentrum De Rietschoot Saskerstraat 22 60 R-K B.S. De Gondelier Lombardijeweg 50
63 Wijkcentrum Daalmeer Johanna Naberstraat 75
64 De Hofstaete Daalmeereiland 2
65 O.B.S. De Cocon Paterschiphorststraat 1

Niet ingericht voor minder valide kiezers zijn twee locaties, te weten:

47 1e Alkmaarse Montessorischool Arkplein 123
49 Rudolf Steinerschool Sperwerstraat 1


* Typefouten onder voorbehoud