Ingezonden persbericht


siennax LAAT NEDERLAND al in januari ONLINE STEMMEN

eerste grootschaligE experiment TIJDENS DE TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN OP WWW.STEMPORTAAL.NL

AMSTELVEEN, 19 december 2002 - Siennax International BV, de toonaangevende Application Service Provider, heeft vandaag bekend gemaakt dat het een stemportaal heeft ontwikkeld met als doel een serieus experiment te starten met online stemmen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in januari 2003.

Internet wordt vaak ten onrechte als onbetrouwbaar en daarom als onbruikbaar afgedaan. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van Internet bij verkiezingen. De Nederlandse overheid is tot nu toe niet verder gekomen dan een plan voor een experiment in 2004, waarbij in het buitenland verblijvende stemgerechtigden via internet en telefoon zouden moeten kunnen stemmen. Siennax grijpt de komende Tweede Kamer verkiezingen op 22 januari 2003 aan om te laten zien dat Internet wel degelijk bij kan dragen in een eerlijk en betrouwbaar stemproces.

Daarbij moet wel worden vastgesteld dat online stemmen nooit veiliger zal worden dan onze huidige methode van stemmen. Geen enkel technisch systeem is zo te ontwerpen en bouwen dat het 100% waterdicht is. De risico's die we lopen in het huidige systeem, blijven dus bestaan. Toch vindt Siennax dat stemmen via internet veilig kan. Wij hebben hiervoor technisch en procedureel alle mogelijke maatregelen genomen.

Omdat Stemportaal niet kan beschikken over een landelijke kiesregister, kunnen we binnen dit experiment de identiteit van de kiezer (en dus ook of de kiezer stemgerechtigd is) niet verifiëren. De authenticatie in het experiment beperkt zich tot het email adres. Deelnemen aan het experiment stemmen online kan alleen via voorinschrijving. Hiermee wordt voorkomen dat per registratie meerdere keren gestemd kan worden. Geheimhouding is verzekerd, zowel systeemtechnisch als procesmatig. Op het moment van stemmen wordt de relatie tussen kiezer en de unieke toegangscode verbroken, zodat de stem nooit is te herleiden naar de kiezer

Kort samengevat zijn de doelstellingen van dit experiment:

§ De kiezers ervaring op laten doen met online stemmen

§ Aantonen dat elke kiezer maar een keer kan stemmen

§ Aantonen dat de kiezer zijn/haar stem anoniem kan uitbrengen;

§ Aantonen dat internet een geschikt medium is voor volksraadplegingen.

Op basis van de ervaringen van Stemportaal tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in januari kunnen we aanbevelingen doen aan de Nederlandse overheden hoe Internet gebruikt kan worden voor groot- en kleinschalige volksraadplegingen.

Voor meer informatie kijk op www.stemportaal.nl of neem contact op met: Siennax, Ari Dijkshoorn
T: 020-5478000 of E: pr@siennax.com

Over Siennax International
Siennax, de toonaangevende Application Service Provider (ASP), ondersteunt organisaties die gebruik maken van het internet voor hun zakelijke processen met een breed aanbod van diensten. Siennax beschikt over alle voorzieningen die nodig om internet gerelateerde processen op het hoogste niveau te faciliteren. Zodat bedrijfsprocessen sneller en efficiënter kunnen verlopen, terwijl tegelijkertijd het 'total cost of computing ownership' verlaagd wordt.

Klanten kunnen via één URL gebruik maken van Siennax' diensten, ongeacht de verbinding, de locatie of het apparaat waarmee ze dat doen. Siennax heeft hiertoe een volledig veilige toegangsmethode geïmplementeerd (PKI en certificaten). Siennax biedt de mogelijkheid om web-based applicaties van derden te hosten. Daartoe biedt het unieke platform de vier belangrijkste omgevingen: Java middels Bea's Weblogic, Microsoft .Net, Lotus Domino en Open Source (o.a. Apache en MySQL). Deze maatwerkapplicaties kunnen gecombineerd worden met een reeks standaardapplicaties uit de Siennax portfolio zoals bijvoorbeeld beveiligde e-mail, intranet, CRM, e-learning en geavanceerde kennis en (web-)contentmanagement tools. Siennax biedt bovendien als enige ASP in Europa e-billing diensten aan.

Siennax heeft partnerovereenkomsten met onder meer Microsoft, IBM/Lotus, Sun-Netscape, Oracle, SABA, Documentum en Teleknowledge. Voor meer informatie, zie www.siennax.nl.

Siennax, opgericht in mei 1998, is een besloten vennootschap in handen van het management, de medewerkers, Prime Technology Ventures, ABN AMRO Participaties, Residex, BHF Bank (Duitsland), CapMan Capital Management Oy (Finland), Sonera Corporation (Finland) en HGP. Siennax heeft kantoren in Nederland en Duitsland, het hoofdkantoor is gevestigd in Amstelveen.

# # #