Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie


22 januari 2003

Groeiende aandacht voor gezondheid op het werk met boekwerk bekroond

Uit Nipo onderzoek blijkt dat 30 procent van de Nederlandse bedrijven en instellingen de gezondheid van hun werknemers met bewust beleid bevordert. In 1996 was dat nog maar acht procent. In de nabije toekomst wil 35 procent van de werkgevers aan gezondheidsbevordering op de werkplek gaan doen. Dit zijn resultaten van het inmiddels acht jaar actieve Centrum GBW, dat vandaag samen met het NIGZ het congres Gegarandeerd beter werken organiseert. Met de uitgave van het boek 'Gezondheidsbevordering op de werkplek' wordt de kroon gezet op acht jaar GBW. Tevens wordt het moment gemarkeerd dat het centrum zal opgaan in het NIGZ, in februari van dit jaar.

Het Centrum GBW ontwikkelde gedurende die acht jaar uiteenlopend materiaal voor bedrijven en instellingen om gezondheidsbevordering op de werkplek op te zetten. Ook voerde het centrum proefprojecten uit en adviseerde het bedrijven en instellingen over gezondheidsbeleid. De activiteiten hebben geresulteerd in een aanzienlijke stijging van bedrijven en instellingen die zich bewust beleidsmatig (met vaak meerjarige afspraken en regels) inzetten voor een betere gezondheid van hun werknemers. Die trend is te zien in de vier NIPO-enquêtes die het GBW vanaf 1996 heeft laten houden.

Boekwerk over acht jaar GBW

De resultaten van het werk van het Centrum GBW sinds 1995 zijn beschreven in het boek 'Gezondheidsbevordering op de werkplek â een vanzelfsprekend onderdeel van bedrijfsvoering' dat vanmiddag op het GBW congres Gegarandeerd beter werken, wordt gepresenteerd . Aanleiding voor het verschijnen van het boek is de fusie tussen Centrum GBW en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ).

Het boek is een terugblik op het achtjarige werk van het Centrum GBW dat in 1995 opgericht werd door de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF en het Astma Fonds.

In acht hoofdstukken wordt een overzicht gegeven van de behaalde resultaten. Het boek beschrijft bijvoorbeeld de kwaliteitscriteria het Centrum GBW heeft ontwikkeld en die het gebruikt om Nederlandse bedrijven en instellingen te toetsen om te zien of ze in aanmerking komen voor het Europese certificaat 'Model of Good Practice' namens het 'European Network Workplace Health Promotion'. Inmiddels hebben sinds 1999 14 Nederlandse bedrijven en instellingen dit certificaat verworven. Andere onderwerpen in het boek zijn de door het centrum gecreëerde opleiding tot GBW-consulent, de gezondheidsprogrammaâs (onder andere over roken en alcohol op het werk, gezonde voeding, RSI, gevaarlijke stoffen, astma/COPD en werk en stress) en het voorlichtingsmateriaal van het centrum. Verder komen nog aan de orde de plek van gezondheidsbevordering in de gezondheidszorg en de zorg voor goede arbeidsomstandigheden.

Vanmiddag wordt een eerste exemplaar van het boek uitgereikt door scheidend GBW-directeur Paul Baart aan de drie fondsen. Namens deze fondsen geeft de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Centrum GBW, de heer dr. K. Van de Pol, een exemplaar bij wijze symbolische overdracht door aan NIGZ directeur Hans Krosse.

Uitspraken over GBW:

In het boek doen managers van vooraanstaande ondernemingen of overheidsinstellingen uitspraken over wat gezondheidsbeleid hen heeft opgeleverd. Enkele citaten:

"Werkgevers hebben best in de gaten wat positief werkt. Bijvoorbeeld het goede imago als een bedrijf een rookbeleid heeft"

(Adriaan Weber, Ministerie sozawe)

Samson (Ministerie VWS) zegt dat haar ministerie in 2001 duidelijk gekozen heeft voor preventie als peiler naast het bestaande Arbo-beleid. "Tezamen noemen wij het nu integraal gezondheidsmanagement".

Frenkel (VNO-NCW) stelt dat werkgevers al jaren oog hebben voor het financiële belang van preventie, maar "de stap van verzuimbegeleiding naar GBW is een lastige", vooral omdat het zo moeilijk is de waarde van preventie te bepalen.

Investeren in GBW levert op

Op het congres 'Gegarandeerd beter werken' presenteren zes bedrijven de voorbeelden en voordelen van een integraal gezondheidsmanagement. Als belangrijke voordelen van gezondheidsbevordering op de werkplek gelden: een betere werksfeer, een betere dienstverlening of productie, minder personeelsverloop, minder ziekte en bedrijfsongevallen en een beter imago van het bedrijf of de instelling. Uit onderzoek is gebleken dat investeringen in gezondheidsbevordering op de werkplek tweeënhalf maal zoveel baten opleveren, alleen al aan besparingen op ziekteverzuimkosten. Op de website www.gbw.nl is informatie over de gecertificeerde bedrijven te vinden

Meer infomatie/bestellen:

Het boek 'Gezondheidsbevordering op de werkplek â een vanzelfsprekend onderdeel van bedrijfsvoering', wordt uitgegeven door NIGZ, Woerden, ISBN 90 6928 234 8 prijs ⬠24,95.

U kunt het boek bestellen bij de Klantenservice van het NIGZ, (0348) - 437 606.

E-mail: Klantenservice@nigz.nl

Meer informatie over de inhoud van het boek en/of van het congres kunt u krijgen bij het Centrum GBW, (0348) 437 680.

E-mail: Centrum@gbw.nl

Tijdens de congresdag op 22 januari is het Centrum GBW niet bereikbaar. Voor informatie of interview-aanvragen kunt u bellen met persvoorlichter Ronald Jas, 06 - 15 184 842