Ingezonden persbericht

Actie ChristenUnie in Utrecht een succes

UTRECHT, 20030122 -- UTRECHT - Het idee van lijsttrekker André Rouvoet van de ChristenUnie om in alle stemlokalen collectebussen te plaatsen voor de actie "Help hongerend Afrika" van het Rode Kruis is in Utrecht een succes geworden. Enkele tientallen leden van de Navigators Studentenvereniging Utrecht (NSU) zorgden ervoor dat in vrijwel alle Utrechtse stembureaus een collectebus stond.

Rouvoet had het idee pas op maandag gelanceerd, waardoor er weinig tijd was om een landelijke actie op touw te zetten. Toch kan er in alle vier de grote steden gegeven worden, en ook in diverse kleinere. In Utrecht ondersteunde burgemeester Brouwer de actie met een brief aan de voorzitters van de stembureaus om de aangeboden collectebussen niet te weigeren. Het Rode Kruis zorgde voor de bussen en medewerker Dirk Koops van de Utrechtse ChristenUnie-fractie, tevens lid van de christelijke studentenvereniging NSU, nam het logistieke werk voor zijn rekening. Tientallen leden vertrokken na hun dinsdagse bezoek aan de sociëteit op Boothstraat 10 met een collectebus en de opdracht om deze op woensdagochtend in een stembureau te plaatsen en 's avonds na het sluiten van de stemming mee te nemen naar het stadhuis.

De opbrengst van de actie wordt woensdagavond na de uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt. In Amsterdam werd overdag al melding gemaakt van overvolle bussen en was een tussentijdse lediging noodzakelijk, in Utrecht werd er ook gul gegeven maar bleek zo'n lediging niet nodig.



Ingezonden persbericht