STICHTING NPOE

NON-PROFITSECTOR krijgt versterking van hoogopgeleide senioren

Deze week start de eerste leergang van de SESAM Academie: een nieuwe opleiding op academisch niveau van twaalf weken, bedoeld voor hoogopgeleide senioren die als vrijwilliger aan de slag willen in de non-profitsector.
Het doel van de SESAM Academie is tweeledig. Enerzijds wil zij met deze opleiding senioren die jarenlang managementfuncties bekleed hebben in het bedrijfsleven, de mogelijkheid bieden om hun kennis en ervaring op zinvolle wijze aan te wenden ten dienste van de samenleving. Anderzijds wil SESAM non-profitorganisaties helpen bij het realiseren van kwaliteitsverbeteringen door hen in contact te brengen met hoogopgeleide, zeer ervaren en sterk gemotiveerde vrijwilligers.
Voor de eerste leergang, die op dinsdag 21 januari 2003 van start gaat, hebben zich dertien cursisten aangemeld. Deze senioren, die inmiddels van hun pensioen genieten, hebben functies bekleed als algemeen of commercieel directeur bij onder andere IT-bedrijven, financiële instellingen, energiebedrijven, productiebedrijven en zorginstellingen. Zij hopen na de korte academische opleiding van de SESAM Academie een waardevolle bijdrage te leveren aan de professionalisering van de non-profitsector.
De deelnemers aan de SESAM Academie volgen gedurende twaalf weken twee dagen per week een studieprogramma op academisch niveau. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere projectmanagement, de cultuur van non-profitorganisaties en de positie en rol van vrijwilligers in de samenleving. Tot de opleiding behoort ook een stage van vier weken bij een non-profitorganisatie. Tijdens de studieperiode wordt veel aandacht besteed aan de keuze van een werkplek bij een non-profitorganisatie die aansluit bij de ervaring en belangstelling van de deelnemers.
Na de opleiding gaan zij als vrijwilliger bij deze organisatie aan de slag. De SESAM Academie (Academie voor Senioren en Samenleving) is een initiatief van het Nederlands Platform Ouderen en Europa (NPOE) en is opgezet naar voorbeeld van het Amerikaanse project Leadership Institute for Active Ageing dat in 1999 is ontwikkeld door de universiteit van Maryland in Washington.Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Nederlands Platform Ouderen en Europa
Projectleiding SESAM
Marian Geling

055 - 356 41 50
Mail: m.geling@npoe.nl

Tatiana van Lier
Mail: tvanlier@npoe.nl

22 jan 03 13:50