IWI

reorganisatie SVB mogelijk voordeel volksverzekeringen

Veranderingen van structuur en aansturing binnen de SVB leiden mogelijk tot betere uitvoering volksverzekeringen

De reorganisatie van het hoofdkantoor van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de veranderingen in de wijze van sturing van de organisatie, kunnen in positieve zin bijdragen aan de uitvoering van onder meer de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene nabestaandenwet (Anw) en de Algemene Kinderbijslagwet (AKW), zoals de SVB die als taak heeft. Dit zegt de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag gepubliceerde rapport De SVB in verandering. Hoewel het veranderingsproces binnen de SVB nog gaande is en de resultaten ervan nog moeten blijken, vindt de inspectie dat de SVB dit proces goed aanpakt.

In vervolg op de reorganisatie van de negen vestigingen van de SVB is in 2001 de organisatiestructuur van het hoofdkantoor aangepast zodat deze aansluit op de structuur van de vestigingen. In de nieuwe structuur staan de inrichting van de uitvoerende processen op het hoofdkantoor en de uitvoering van de gevalsbehandelende processen op de vestigingen centraal. Het nieuwe sturingssysteem van de SVB is meer resultaatgericht en sluit aan bij de manier waarop de organisatie nu is ingericht. De doorgevoerde veranderingen in structuur en aansturing sluiten meer dan voorheen aan bij de wijze van werken en leveren daardoor synergievoordelen op. Deze voordelen kunnen bijdragen aan een betere uitvoering van onder meer de AOW, de Anw en de AKW. Bij de uitvoering van de volksverzekeringen ging in 2001 in totaal 25 miljard euro om.

Om de verandering van structuur en de aanpassing van de wijze van sturing van de SVB bij te laten dragen aan het verbeteren van de wetsuitvoering zijn interne communicatie en een aanpassing van de bedrijfscultuur succesbepalende factoren volgens IWI. De inspectie constateert dat de SVB aandacht heeft voor deze onderwerpen.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Linda Hulshof (tel.
079 329 18 08 of 06 204 104 31) of Geeske Wildeman (tel. 079 329 18 93). Het rapport 'De SVB in verandering' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 079 329 17 63 of e-mail communicatie@iwiweb.nl.

22 jan 03 14:17