DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming blij met EU-subsidies dierenwelzijn

Voorstel voor EU-landbouwsubsidies voor beter dierenwelzijn enthousiast ontvangen door Dierenbescherming

Den Haag, 22 januari 2003 -- De Dierenbescherming juicht de vandaag gepresenteerde voorstellen van Europees landbouwcommissaris Fischler toe. De Europese Commissie stelt voor Europese landbouwsubsidies te gaan verstrekken ter verbetering van het welzijn van productiedieren. Zij bieden een historische kans het welzijn van dieren in de veehouderij structureel te verbeteren. Vanouds zijn Europese landbouwsubsidies gericht op verhoging van de productie en moedigen zij zeer intensieve en vaak dieronvriendelijke veehouderijsystemen aan.

Wijnand van de Giessen, directeur van de Dierenbescherming, is verheugd over de nu voorgestelde politieke koerswijziging. 'In de voorstellen voor herziening van het landbouwbeleid honoreert de Europese Commissie eindelijk de toenemende bezorgdheid over de wijze waarop het vee wordt gehouden en accepteert dierenwelzijn als een essentieel kwaliteitsaspect van ons voedsel. Produceren onder betere omstandigheden voor de dieren brengt kosten met zich mee die niet altijd goed gemaakt worden op de markt. De Europese Commissie stelt nu voor de boeren hier voor te compenseren. Dit garandeert Europese boeren dat ze kunnen blijven concurreren en moedigt hen aan over te stappen op diervriendelijkere productiemethoden'. In het licht van de internationale handelsregels en de sterke concurrentie op de wereldmarkt zouden Europese boeren zonder steun bedreigd worden door goedkope invoer uit derde landen van producten die onder onaanvaardbare omstandigheden voor de dieren zijn geproduceerd.

Als de voorstellen voor wijziging van het Europese plattelandsbeleid door de lidstaten worden aangenomen kunnen boeren steun krijgen voor het voldoen aan nieuwe wetgeving, zoals overstappen van de legbatterij naar systemen die kippen meer bewegingsvrijheid geven. Per 2012 is de legbatterij verboden. Verder wordt het boeren mogelijk gemaakt nog diervriendelijker te produceren dan wettelijk verplicht, zoals in de biologische- en scharrelveehouderij. Het voorgestelde subsidiebeleid zal ook nog andere, hoog kwalitatieve en meer diervriendelijke productiemethoden bevorderen.

De door de Europese Commissie voorgestelde steun geldt voor alle veehouderijtakken, dus ook bijvoorbeeld de varkens- en de pluimveehouderij. Directe EU-landbouwsubsidies golden tot nu toe alleen voor rundvlees, zuivel en schapenvlees. De belangrijkste politieke partijen in Nederland pleiten voor een duurzamere en diervriendelijkere landbouw. De Dierenbescherming verwacht dan ook dat het komende kabinet deze mogelijkheid om boeren hierbij te helpen met beide handen zal aangrijpen. Ook al betaalt de Europese Unie maar een deel van de steun en moet de nationale overheid zelf de rest betalen, deze gelegenheid mag de politiek niet voorbij laten gaan. Overigens moet het Europees Parlement zich nog uitspreken over de voorstellen van Fischler. Het laatste woord is aan de Europese landbouwministers, die zich deze zomer waarschijnlijk over de voorstellen zullen buigen.