TCI

Verwerking stemmen 2e Kamer verkiezingen feilloos verlopen

Zoetermeer, 22 januari 2003

De verwerking van de stemmen voor de 2e Kamer is een intensief en complex proces en het is van het grootste belang dat de media direct na sluiting van de stembureaus een reactie kunnen geven op de eerste tussenstanden.

Op 22 januari zijn in honderden kiesdistricten de stembureaus van 7.30 tot 21.00 uur geopend. Direct na sluiting worden de formulieren geteld of de lijsten uit de stemcomputers gedraaid en gecontroleerd. Vervolgens worden alle stemmen per gemeente geconsolideerd en doorgebeld naar het ANP in Rijswijk.
Vanaf dat moment gaat ICT een belangrijke rol spelen bij de verwerking van de uitslagen. De ANP-verkiezingsdienst is verantwoordelijk voor het verwerken van alle stemmen.

Voor de verwerking van de verkiezingsuitslagen bestaat sinds 1976 een samenwerking tussen het ANP, TCI Intranetworking uit Zoetermeer en Global eXchange Services (GXS) uit Amstelveen. GXS heeft voor deze verwerking speciale software ontwikkeld die draait op hun mainframecomputer in Amstelveen. TCI heeft een speciaal netwerk gebouwd waarbij zowel de computersystemen als de datacommunicatie-infrastructuur dubbel zijn uitgevoerd om in het geval van calamiteiten de media te kunnen blijven voorzien van de tussenstanden.

De werkstations bij het ANP zijn verbonden met de mainframecomputer en worden gebruikt als invoerstations voor de verwerking van alle uitslagen. Het NOB en de verslaggevers in de 2e Kamer zijn eveneens voorzien van werkstations. Deze dienen als real-time informatiebron voor de uitslagen en om bijvoorbeeld de procentuele afwijkingen weer te geven ten opzichte van eerdere verkiezingen.

Contactgegevens:

TCI Intranetworking bv
Contact: Ing. R. Korendijk (Ron)
Bezoekadres: Koperstraat 2
2718 RE Zoetermeer
Postadres: Postbus 796
2700 AT Zoetermeer
Tel : 079-36 37 600
Fax: 079-36 37 601
Gsm: 06 - 53 39 54 97
Website: www.tci.nl
email: r.korendijk@tci.nl

FOTO:
Foto is op te vragen via Fotonet en de digitale beeldbank van het ANP

22 jan 03 22:00