Gemeente Sneek


OW bezoekt Wereldwinkel

BEZOEK COMMISSIE ONDERWIJS EN WELZIJN AAN DE WERELDWINKEL

De nieuwe gemeenteraad is sinds maart 2002 in actie. Sinds haar aantreden werkt de gemeenteraad op de zogenoemde 'dualistische' wijze. Dit houdt in dat de raadsleden wat meer dan voorheen zelf de agenda van de gemeenteraad bepalen. Ook gaan de raadsleden meer dan vroeger op stap buiten het gemeentehuis. De Commissie Onderwijs en Welzijn heeft al een aantal bezoeken aan maatschappelijke organisaties in Sneek afgelegd. Ditmaal bezocht zij op 15 januari jongstleden de Stichting Milieu- en Ontwikkelingswerk Sneek (MOS), beter bekend als de Wereldwinkel, gevestigd aan de Nauwe Noorderhorne te Sneek.

De stichting MOS wil werken aan een gelijkwaardige verdeling van middelen door eerlijk handel te bevorderen, en aan een verstandig gebruik van energie en grondstoffen. Dit moet worden bereikt door bewustwording over milieu- en ontwikkelingsproblemen te bevorderen, en zich actief op te stellen als het gaat om duurzame ontwikkeling.

De stichting is opgericht in 1992 - het onderdeel Wereldwinkel bestaat reeds sinds 1973 - en heeft op dit moment ruim 30 vrijwilligers. De producenten van de producten uit de wereldwinkel, ontvangen voor hun producten een "juiste" prijs, zodat zij hun eigen ontwikkeling kunnen bepalen en een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Voorlichting over de problematiek van eerlijke handel en duurzame ontwikkeling kan ook gegeven worden op scholen en aan diverse groepen. Een lespakket voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen is reeds ontwikkeld. Daarnaast organiseert de Wereldwinkel ook regelmatig op aanvraag een modeshow met "eerlijke" kleding voor diverse vrouwenorganisaties.

De gemeente Sneek steunt via de programmagroep WOSS rechtstreeks een ontwikkelingsproject in de Derde Wereld, de afgelopen drie jaar is een Rode Kruis project - een dagopvang voor straatkinderen - in de stad Rundu, Namibië ondersteund. Door diverse acties probeert de WOSS dit bedrag te vermeerderen. De eind opbrengst bedraagt zodoende voor het Rundu-project euro 41480.= Voor de komende drie jaar staat de ondersteuning van een revalidatiecentrum in Barranquilla te Colombia - tevens een Rode Kruisproject - op stapel.

Homepage: www.wereldwinkelsneek.wanadoo.nl