Gemeente Sneek


Burgemeester bepleit clementie voor asielzoekers

HARTKAMP VRAAGT CLEMENTIE VOOR ASIELZOEKERS

Burgemeester mr. S.J. Hartkamp van de gemeente Sneek vraagt Den Haag om in het nieuwe regeerakkoord een eenmalige bijzondere maatregel op te nemen voor asielzoekers die al jarenlang in Nederland wonen. Hij deed dat door een brief te ondertekenen en daarmee medewerking te verlenen aan een verzoek van zijn collega Ties J. Koek van de gemeente Rheden.

Koek signaleert dat burgemeesters regelmatig worden geconfronteerd met "schrijnend gevoelde onrechtvaardigheid, onmacht en onmenselijkheid bij burgers (helaas vaak ook kinderen) wanneer het gaat om daadwerkelijke verwijdering van uitgeprocedeerde asielzoekers". Vooral als het gaat om mensen die al jarenlang in Nederland wonen, met hun gezin zijn ingeburgerd en "er gewoon bij horen en nuttig zijn voor onze multiculturele samenleving". Met het oog op de verkiezingen roept Koek de burgemeesters op de politici te vragen een "eenmalige bijzondere maatregel" te treffen voor deze uitgeprocedeerde asielzoekers.

Hartkamp onderschrijft deze oproep van harte. Hij weet zich gesteund door de gemeenteraad, die in januari van het vorig jaar een petitie van de Stichting Vluchtelingenwerk met dezelfde strekking ondersteunde en dit liet weten aan de staatssecretaris van justitie.

De brief van Hartkamp gaat naar de voorzitters van de fracties van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de Minister-President en de toekomstige kabinetsformateur.