Ingezonden persbericht

Persbericht

Demonstratie tegen World Economic Forum in Davos

Volgende week donderdag 23 januari begint de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.
Evenals voorgaande jaren zal er door tegenstanders van neoliberale globalisering actie tegen gevoerd worden. Ook vanuit Nederland vertrekken activisten naar de protesten.

World Economic Forum

Het WEF is een van de belangrijkste lobby-organisaties van het grote bedrijfsleven. De duizend grootste transnationale bedrijven zijn er lid van. Jaarlijks wordt in de chique wintersportplaats Davos een onderonsje met belangrijke politici en andere sleutelfiguren uit de hele wereld georganiseerd. Deze bijeenkomst kon tot voor kort in alle rust plaatsvinden. Maar met de opkomst van de globaliseringsbeweging is ook het WEF in het vizier van demonstranten gekomen. In januari 2000.vond voor het eerst een aanzienlijke demonstratie in Davos plaats, op initiatief van onder meer de Franse boeren van de Confederation Paysanne. De Zwitserse autoriteiten reageerden daarop door een jaar later extreme veiligheidsmaatregelen te nemen, fundamentele burgerrechten op te schorten en iedereen behalve genodigden van het WEF de toegang tot Davos te ontzeggen. Demonstranten werden op de snelweg en op treinstation Landquart met harde hand (traangas, knuppelcharges) tegengehouden. De demonstraties verplaatsten zich daardoor naar het naburige Zurich waar aanzienlijke rellen uitbraken en de politie rubberkogels en traangas inzette. Vanuit Zwitserse maatschappelijke en politieke sectoren kwam zware kritiek op de inperking van de burgerrechten.. Het WEF besloot om haar jaarvergadering in januari 2002 te verplaatsen naar New York, zogenaamd om solidariteit te betuigen met die stad na de aanslagen van 11 september. In werkelijkheid werd de stap ook genomen om onder de druk uit te komen om weer in Davos bijeen te moeten komen. Bovendien demonstreerden ook in New York zo'n 15.000 mensen tegen het WEF.
Dit jaar is de agenda weer als vanouds en komen duizenden topmanagers en politici in het Alpendorp bijeen.

Te verwachten repressie

Hoewel de Zwitserse autoriteiten officieel toestemming hebben gegeven voor een demonstratie op zaterdag 25 januari, ziet het er naar uit dat de veiligheidsmaatregelen wederom de omvang zullen aannemen van de vorige WEF-conferentie in Davos januari 2001. Zo is door de autoriteiten aangekondigd dat demonstranten alleen toegang tot Davos zullen krijgen als ze zich vrijwillig onderwerpen aan drastische controlemaatregelen (zoals het stelselmatig doorzoeken en registreren van alle deelnemers aan de demonstratie). Ook is aangekondigd dat de grenzen extra bewaakt zullen worden en dat er "in samenwerking met veiligheidsdiensten uit andere landen" lijsten zijn opgesteld met namen van mensen die de toegang geweigerd zal worden. De koepel van actiegroepen die tot de demonstratie van 25 januari oproept, het Oltner Bundnis, heeft om deze reden geweigerd om verder met de autoriteiten samen te werken.


Deelname vanuit Nederland

Vanuit Nederland zullen activisten zich aansluiten bij de acties tegen het WEF. Zo vertrekt er op vrijdagochtend 24 januari een touringbus richting Davos. Ook worden er informatie-avonden georganiseerd (op 16 januari in Groningen en op 19 januari in Utrecht). Deze activiteiten worden georganiseerd door de gelegenheidscoalitie Autonome Alpinisten voor Democratische Globalisering.

Meer informatie over deze activiteiten en achtergronden van de protesten is op internet te vinden op:
http://www.globalinfo.nl/article/articleview/138/1/2/ U kunt ook bellen met Kees (06-13039790) of Myrthe (06-11068956) van XminY Solidairteitsfonds.

(einde)