Provincie Noord-Holland

Neef neemt 1e exemplaar boek Stelling van Amsterdam in ontvangst

Op donderdag 23 januari a.s. om 16.00 uur wordt door drs. Irma Günther, voorzitter van de stichting Stelling van Amsterdam het 1ste exemplaar van het boek De Stelling van Amsterdam, harnas voor de hoofdstad, aangeboden aan de heer Enno Neef, cultuurgedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Tijdens deze bijeenkomst, in aanwezigheid van o.a. de auteurs, de begeleidingscommissie, vertegenwoordigers van het Rijk, statenleden en forteigenaren zal door prof. dr. G.J. Borger van de Universiteit van Amsterdam een inleiding worden gehouden over de Stelling. De heer Neef zal daarna een inleiding houden over de Stelling van Amsterdam in het provinciaal beleid. De bijeenkomst in de Statenzaal van het provinciehuis, Dreef 3 te Haarlem duurt tot 17.45 uur.

De sedert 1996 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO voorkomende Stelling van Amsterdam, is een negentiende eeuws militair verdedigingsmiddel dat voorbouwt op een eeuwenoude Hollandse traditie: bescherming door middel van water. Aldus ontstond een systeem van inundatiepolders, forten, batterijen, sluizen, dammen en liniedijken, dat decennialang "geheim" was en in de loop der tijd vergroeide met het omringende landschap. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft de Stelling successievelijk haar militaire functie verloren en is teruggekeerd in de burgermaatschappij.

De stichting Stelling van Amsterdam, opgericht op initiatief van de provincie Noord-Holland, heeft o.a. als taak de belangstelling voor en bekendheid met de Stelling van Amsterdam voor een breed publiek te vergroten. Van meet af aan is het de uitdrukkelijke wens gewenst van de stichting Stelling van Amsterdam en de provincie Noord-Holland om een boek uit te brengen, waarin aan de verschillende perioden en aspecten van de Stelling aandacht wordt geschonken.

De stichting Stelling van Amsterdam is verheugd thans, in samenwerking met Uitgeverij Matrijs te Utrecht, dit boek te kunnen presenteren. Met dit boek wordt een deel van het mysterie van de Stelling ontsluierd. In zes hoofdstukken worden de vele gezichten van de Stelling getoond: naast de politieke en militairtactische achtergrond wordt uitgebreid stilgestaan bij de grote diversiteit aan stellinggebouwen die her en der in en rondom Amsterdam in een straal van ongeveer 15 kilometer verspreid liggen. Ook de verrassende natuurkwaliteit van o.a. de fortterreinen komt uitgebreid aan bod. Tot slot is een catalogusdeel opgenomen waarbij tientallen objecten kort in hun historische en hedendaagse context worden neergezet. Meer dan 300 historische (lucht)fotos, historische plattegronden en tekeningen, topografische kaarten en hedendaags fotos illustreren de diversiteit van de Stelling.

Noot voor de pers

U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst.

Inlichtingen: Fred Hommers, projectleider stichting Stelling van Amsterdam, tel. (075) 6474575. Email: info@stelling-van-amsterdam.nl

Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger, tel. (023) 514 40 07

N.B. Vanaf 24 januari 2003 is het boek verkrijgbaar in de boekhandel voor de speciale prijs van 24,95 (ISBN 90-5345-210-9). Marieke Ottevanger 17-1-2003 12:18:00