Gemeente Winterswijk


17 januari 2003

GEMEENTERAAD WIL BURGERINITIATIEVEN

De gemeenteraad van Winterswijk wil de bevolking meer bij het gemeentebestuur en de gemeentelijke beleidsontwikkeling betrekken.Daarom is onder andere het middel 'burgerinitiatief' in het leven geroepen. In het afgelopen jaar is met die burgerinitiatieven al wat geëxperimenteerd. De gemeenteraad gaat nu in de vergadering van donderdag 23 januari praten over een officiële regeling voor het indienen en afdoen van burgerinitiatieven vaststellen.

Het ontwerp voor die regeling ziet er in grote lijnen als volgt uit. De gemeente wijst de burgers van Winterswijk éénmaal per maand via de gemeentelijke voorlichtingspagina op de mogelijkheid zogenaamde burgerinitiatieven in te dienen. Deze moeten worden gestuurd aan de raadsgriffier. In de publicatie worden ook de door gemeenteraad vastgestelde criteria beschreven.
De raadsgriffier stuurt direct na ontvangst van het initiatief de indiener(s) een ontvangstbevestiging, waarin tevens de verdere procedure wordt uiteengezet. Bij de ontvangstbevestiging wordt een vragenlijst gevoegd die door de indiener(s) moet worden ingevuld en aan de voorzitter van de werkgroep Burgerinitiatieven moet worden gestuurd.
De werkgroep kiest voor een vragenlijst, omdat zij volledige en eenduidige informatie wil hebben over de verschillende ingediende initiatieven.
Om een goede spreiding van initiatieven over het jaar mogelijk te maken wil de werkgroep werken met 2 perioden van elk 6 maanden. Periode één loopt van januari t/m juni en periode twee van juli t/m december. In het verlengde daarvan stelt de werkgroep voor om de beschikbare financiële middelen voor het ondersteunen van burgerinitiatieven evenredig te verdelen over de twee perioden. De werkgroep zal de diverse initiatieven verzamelen en aan het eind van iedere periode beoordelen. Tijdens de laatste raadsvergadering van een bepaalde periode zal de werkgroep haar oordeel t.a.v. de verschillende initiatieven schriftelijk kenbaar maken aan de raad en daarbij tevens een voorstel doen over de verdeling van de beschikbare middelen.

Zodra de raad een besluit heeft genomen zal de werkgroep de indieners schriftelijk op de hoogte stellen van het besluit van de raad. Bij een positief besluit zal de werkgroep het initiatief overdragen aan de raadsgriffier, die de verdere afhandeling zal regelen. Bij een negatief besluit worden uiteraard de redenen van de afwijzing aangegeven.

Op iedere vergadering van de raadscommissie Burger en Bestuur zal een lid van de werkgroep de laatste stand van zaken meedelen.

De raadsvergadering waarin de ontwerp-regeling wordt besproken, wordt gehouden op donderdag 23 januari in het gemeentehuis van Winterswijk. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.