Gemeente Leiden

Persbericht

Pilots van start in Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude

Gemeenten boren stille arbeidsreserve aan

Publicatiedatum: 20 januari 2003

LEIDERDORP - Donderdagochtend 23 januari geven Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude in theater De Muzenhof de officiële aftrap voor een tweetal pilots bedoeld om de zogenaamde stille arbeidsreserve aan te boren. Met die pilots proberen de drie gemeenten verbindingen te leggen tussen de vraag op de arbeids-markt enerzijds en de al dan niet verborgen wensen van potentiële arbeidskrachten anderzijds. Tegelijkertijd willen ze daarmee een bijdrage leveren aan de emancipatie van bijvoorbeeld partners van werkende allochtonen. Behalve de drie samenwerkende regiogemeenten zijn ook de provincie Zuid-Holland, het Regionaal Platform Arbeids-markt Rijn Gouwe en het Centrum voor Werk en Inkomen nauw betrokken bij het project. Samen streven ze ernaar gestalte te geven aan de regierol van gemeenten als het gaat om het arbeidsmarktbeleid.

Het gaat om twee pilots: de een vindt plaats in een stedelijke omgeving (Leiden), de ander in een meer dorpse omgeving (Leiderdorp en Zoeterwoude). De beide pilots zijn erop gericht om werkwillige Nuggers/Anw'ers op te sporen. Zodra dat is gelukt, wordt onderzocht of zij in aanmerking komen voor een (re)ïntegratietraject. Dat traject en de gesprekken die eraan voorafgaan, maken geen deel meer uit van de pilot. Die is er in eerste instantie alleen op gericht om in kaart te brengen hoe Nuggers/Anw'ers het beste kunnen worden opgespoord.

Nuggers zijn:

* leden van de beroepsbevolking die niet werken of studeren en toch geen recht op een uitkering hebben;

* leden van de beroepsbevolking die zo weinig werken dat zij, als zij geen verdienende partner zouden hebben, een gedeeltelijke uitkering volgens de Algemene bijstandswet zouden krijgen.

Anw'ers zijn mensen met een uitkering volgens de Algemene nabestaandenwet: weduwnaars en weduwen zonder sollicitatieplicht.

Deze pagina is gewijzigd op 20-01-2003