---

Ministerie van Defensie



---

Uitreiking herinneringsmedaille Enduring Freedom

21-01-2003

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB 003

De Commandant Tactische Luchtmacht, generaal-majoor J.H. de Jong, reikt op donderdag 23 januari op de vliegbasis Volkel de herinneringsmedaille uit aan ongeveer 150 militairen van de Koninklijke Luchtmacht die in Kirgizië een bijdrage hebben geleverd aan de operatie Enduring Freedom.

De militairen behoren tot het F-16 detachement van vliegbasis Volkel en zijn in de periode van 23 september 2002 tot begin januari 2003 uitgezonden geweest naar de vliegbasis Manas in Kirgizië. Daar hebben zij deel uitgemaakt van een samengestelde eenheid van de European Participating Air Forces (EPAF).

Het EPAF-detachement bestaat uit 18 F-16 jachtvliegtuigen en 440 militairen afkomstig uit Denemarken, Noorwegen en Nederland. Zij hebben als taak om luchtpatrouilles boven Afghanistan uit te voeren en indien nodig luchtsteun te verlenen aan de grondtroepen. De F-16s kunnen ook, in geval van nood, steun verlenen aan de in Kabul gestationeerde ISAF-veiligheidsmacht. Op dit moment is een detachement van de vliegbasis Leeuwarden actief binnen de EPAF.