Fontys


dinsdag 21 januari 2003

Fontysstudenten presenteren vernieuwende technische producten

Fontys Hogescholen houdt op 23 januari het Integrated Product Development (IPD) Symposium in de aula van gebouw R5 aan de Rachelsmolen in Eindhoven. Tijdens deze dag zullen vierdejaars studenten in nauwe samenwerking met studenten uit, onder andere, Finland en Duitsland door henzelf ontworpen innovatieve producten presenteren variërend van een nieuw soort mountainbike tot een virtueel toetsenbord.

Bedoeling van het symposium is de relatie tussen het bedrijfsleven en het hoger onderwijs te versterken. Studenten van verschillende opleidingen en uit verschillende landen presenteren deze dag vernieuwende, maatschappelijk relevante producten. De deelnemende groepen bestaan uit studenten Werktuigbouwkunde, Mens en Informatica, Hogere Informatica, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde en Commerciële Techniek.

Nieuw aan dit halfjaarlijkse symposium is dat de IPD-projecten deze keer gecombineerd worden met zogenaamde I3-projecten. I3 staat voor Innovatief, Interdisciplinair en Internationaal georiënteerd onderwijs en is een onderwijsvernieuwingsproject binnen de technische opleidingen van Fontys. Hierbij volgen studenten gedurende een periode niet alleen onderwijs maar doen zij ook werkervaring op bij een bedrijf.

Presentaties
De producten die op het symposium worden gepresenteerd, zijn toepasbaar op verschillende gebieden. Er werd onder andere gewerkt aan een virtueel toetsenbord dat op een egaal oppervlak de bewegingen van de vingertoppen herkent en die op een beeldscherm omzet in woorden. Dit product zou toegepast kunnen worden in de medische sector of bij openbare instellingen. Een presentatie op het terrein van de milieutechnologie betreft een prototype van een geheel nieuwe mountainbike. Deze fiets is bedacht door Nederlandse, Hongaarse en Duitse studenten en is ten opzichte van de huidige fietsen verbeterd op het gebied van design, besturing en versnelling.

Verder worden er verschillende applicaties getoond en toegelicht die te maken hebben met digital document management, waardoor op een snelle en efficiënte manier informatie kan worden gevonden in verschillende media (voor Océ). In een ander project gaat het om Data Logging waar het er om gaat moeilijk interpreteerbare bestanden met technische gegevens leesbaar worden gemaakt voor monteurs (voor FEI Electron Optics). Ook hebben twee groepen studenten intelligente robots ontwikkeld die het tegen elkaar zullen opnemen in een doolhof. Tevens is een beademingsapparaat voor snurkers aangepast aan de wensen van de klant (voor Dräger). Naast de presentaties is er een lezing van gastspreker Peter van den Berg van het bedrijf Starren B.V. dat oplossingen verzorgt op het gebied van industriële automatisering.

Programma:
8.45 Inschrijven en koffie
9.05 Welkomstwoord Dick van Schenk Brill
9.15 Promotie van Technisch Onderwijs, door Peter van de Berg, Starren B.V.
9.45 Presentatie Virtueel Toetsenbord door groep 4 Sponsor: Fontys Hogescholen
10.30 Pauze
10.45 Parallelle presentatie (kamer 0.22): Groep 7 Data Logging Tools Sponsor: FEI Electron Optics
Groep 10 Improvement of the user friendliness of the Respicare Sponsor: Dräger
10.45 Parallelle presentatie (kamer 0.23): Groep 5 System Information Service
Groep 6 Digital Document Management
Sponsor: Océ-R&D Technologies
12.15 Lunch
12.45 Parallelle presentatie (kamer 0.22) Groep 1 en 2 Exhaust System, Heat problem
Sponsor: Finnkatalyt Ltd. 12.45 Parallelle presentatie (kamer 0.23) Groep 3 Planetary Gear for Bicycles
Groep 11 Inca
Sponsor: Philips CFT
14.15 Pauze
14.30 Frans van Montfort praat over het Axis Project 14.45 Groep 8 en 9 Intelligente Robotica
Sponsor: Fontys Hogescholen
16.15 Afsluiting